Ansamblul de muzică veche "Giardino di Delizie" - CD Review, 1-2 martie 2023

Înregistrări în premieră mondială cu Trio-sonatele op. 3 de Carlo Mannelli

Muzica uitată a unui maestru italian de secol 17, în interpretarea formației "Giardino di Delizie", unul dintre cele mai apreciate ansambluri actuale de muzică veche din Europa - este ceea ce cuprinde albumul lansat în 1 martie 2023, la casa Brilliant Classics. Este vorba despre un dublu disc care cuprinde triosonate, un gen muzical ce ne rezervă mereu descoperiri și adevărate bijuterii uitate în biblioteci muzicale de pe teritoriul Italiei. Pe acest album sunt reunite Trio sonatele op. 3 din creația lui Carlo Mannelli, un compozitor din Roma despre care nu se cunosc prea multe detalii. Din păcate multe dintre partiturile sale au rămas nepublicate și s-au pierdut în timp.

Compozitorul Carlo Mannelli s-a născut în anul 1640 la Roma; și-a desfășurat activitatea în acest oraș, în care s-a și stins din viață în anul 1697. El s-a ocupat de punerea în scenă a spectacolelor de operă și a evenimentelor religioase din Roma, a fost pentru câțiva ani directorul faimoasei Congregații Santa Cecilia căreia i-a lăsat ca moștenire averea sa, în folosul membrilor mai săraci ai mânăstirii; de asemenea Carlo Mannelli s-a afirmat în calitate de violonist excepțional, a cântat ca solist cu cele mai importante ansambluri ale acelor vremuri din Roma, a fost și profesor de vioară, mărturie stând scrierile faimosului compozitor Arcangelo Corelli care îl descria pe Carlo Mannelli drept unul dintre cei mai influenți profesori din Italia barocă. Muzicianul a compus sute de lucrări instrumentale și câteva piese vocale, majoritatea pierdute. Dintre acestea mai sunt cunoscute doar două seturi de trio sonate, op. 2 apărut în anul 1682 și op. 3 datat 1692, ambele publicate la Roma. Primul volum i-a fost dedicat cardinalului Benedetto Pamphili, iar al doilea - prințului Domenico Rospigliosi. Piesele din setul op. 3 sunt caracterizate prin libertate și varietate formală, dar și inventivitate melodică, armonii surprinzătoare și îndrăznețe pentru perioada barocă, pasaje cromatice, o scriitură violonistică elaborată și o excepțională bogăție tonală. În comparație cu alți compozitori din acele vremuri, Carlo Mannelli s-a remarcat creând o muzică mai excentrică, distinctivă, depărtându-se de strictețea compozitorului Arcangelo Corelli și a altor muzicieni italieni din a doua jumătate de secol 17. În cazul partiturilor lui Carlo Mannelli succesiunile tempourilor sunt imprevizibile; acestea nu merg pe cunoscutele tipare baroce. Colecția op. 3 de Mannelli a apărut în premieră pe disc, în interpretarea ansamblului "Giardino di Delizie". Formația are meritul de a fi scos la lumină o muzică valoroasă, neglijată timp de peste trei secole; în plus interpretarea pe instrumente de epocă, eleganța discursului, inventivitatea contrapunctică și atenția la detaliile stilistice ale muzicii lui Carlo Mannelli fac ca aceste înregistrări să fie de referință în discografia internațională.

Ansamblul "Giardino di Delizie" a fost fondat în anul 2014 la Roma și este condus de violonista poloneză Ewa Anna Augustynowicz. Ansamblul are în componență muziciene din Italia și Polonia: Anna Skorupska - project manager și interpretă la violă barocă, Valeria Camponnetto - la vioară, violoncelistele Agnieska Oszanca și Valeria Brunelli, Sofia Ferri și Giorgia Zanin la teorbă, lăută și chitară barocă, și Elisabetta Ferri - la clavecin, orgă și fortepiano. Formația are ca scop principal descoperirea și punerea în valoare a partiturilor baroce italiene și poloneze mai puțin cunoscute; drept urmare, ansamblul a imprimat până acum șapte albume care cuprind, între altele, piese de Mikolai Zilenski, Alessandro Stradella, Carlo Ambrogio Lonatiși Isabella Leonarda. În anul 2019 ansamblul a înregistrat pentru albumul său de debut, în premieră mondială - piese instrumentale de Carlo Ambrogio Lonati, iar un an mai târziu a dedicat un disc muzicii baroce poloneze. În 2021 a imprimat două CD-uri - cu lucrări ale compozitorilor italieni Lelio Colista și Alesandro Stradella. Anul trecut, ansamblul a mai lansat două discuri - primul cu piese baroce inspirate de folclorul polonez și al doilea care cuprinde integrala trio sonatelor semnate de Isabella Leonarda. Iar al șaptelea și cel mai recent album al formației Giardino di Delizie este dedicat muzicii lui Carlo Mannelli.

Larisa Clempuș