Flautista Tamar Lalo. Sonate pentru flaut și bas continuu de Giuseppe Sammartini - CD Review, 13 februarie 2023

Daniel Oyarzabal - clavecin și orgă, Jadran Duncumb - lăută, Eyal Street - Fagot, Josetxu Obregón - violoncel, Ismael Campanero - violă). Album lansat în 10 februarie 2023

Tamar Lalo este una dintre cele mai talentate interprete la flaut drept din lume, pasionată de creația renascentistă și barocă. În vârstă de 39 de ani, flautista a susținut o bogată activitate concertistică, a evoluat și ca solistă a Filarmonicii din Israel sub bagheta dirijorului Zubin Mehta, înainte de a se muta în Europa pentru a aprofunda studiul muzicii vechi. Tamar Lalo a început studiul flautului drept la vârsta de 7 ani, iar în anul 2006 a finalizat studiile la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim, contribuind la deschiderea primului departament de muzică veche în cadru academic din Israel și a predat flautul drept la Conservatorul din Tel Aviv, înainte de a se muta în Olanda, pentru a se perfecționa la Conservatorul Regal din Haga. Ulterior a studiat cu Pedro Memelsdorff la Școala superioară de muzică din Barcelona. A susținut concerte în Olanda, Spania, Israel, Statele Unite ale Americii și Franța, în festivaluri prestigioase, și a înregistrat numeroase discuri cu muzică veche.

În noiembrie 2021, Tamar Lalo a înregistrat la Madrid, orașul în care s-a stabilit, un disc cu sonate pentru flaut drept și bas continuu compuse de muzicianul italian Giuseppe Sammartini, un strălucit oboist și compozitor baroc născut la Milano într-o familie de muzicieni. La vârsta de 30 de ani, artistul s-a mutat la Londra, fiind angajat în Orchestra Operei și în ansamblul Teatrului Regal, acolo unde și-a desfășurat activitatea până la sfârșitul vieții. A creat piese orchestrale, concertante și camerale, dedicând mare parte din partiturile sale instrumentelor de suflat. Până în anul 1728 când a părăsit Italia, a compus un set de 32 de sonate pentru flaut și bas continuu, păstrate în formă de manuscris. Doar trei dintre aceste sonate au fost publicate în secolul al 18-lea, la Amsterdam. Setul complet este găzduit de Biblioteca Sibley din Rochester, după ce a fost cumpărat la Londra în anul 1942. Colecția încă nu este foarte cunoscută, însă merită atenția noastră, este o muzică originală pentru vremurile în care a fost scrisă, inventică în plan ritmic și armonic, cu o deosebită eleganță melodică. Flautista Tamar Lalo are meritul de a fi scos la lumină cinci dintre aceste sonate pe care le-a inclus pe recentul său disc (lansat în 10februarie 2023 la casa elvețiană Panclassics), înregistrat împreună cu Daniel Oyarzabal - la clavecin, Jadran Duncumb - lăută, fagotistul Eyal Street, violoncelistul Josetxu (Hoseciu) Obregon și Ismael Campanero la violă.

Larisa Clempuș