Orchestra Filarmonicii "Arthur Rubinstein" din Łódz, dirijor Pawel Przytocki - CD Review, 2 februarie 2023

Simfonii romantice poloneze. Franciszek Mirecki - Scherzo din Simfonia în do minor; Józef Wieniawski - Simfonia op. 49 în Re major.


În cadrul proiectului "Discurile anului 2023" - un album apărut la casa poloneză DUX Records, care cuprinde simfonii de secol XIX din creația unor compozitori aproape necunoscuți astăzi - Franciszek Mirecki și Józef Wieniawski. Înregistrările au fost realizate în vara anului 2022, la Biserica Luterană Sf. Matei din Lodz, de Orchestra Filarmonicii "Arthur Rubinstein" din același oraș, una dintre instituțiile muzicale cu tradiție din Polonia, înființată în anul 1915. În 2017 director artistic al orchestrei a devenit Pawel Przytocki, un dirijor experimentat, profesor la Academia de Muzică din Cracovia. Sub conducerea sa, Orchestra "Arthur Rubinstein" a înregistrat și recentul album lansat în noiembrie 2022, ce pune în lumină muzica unor compozitori polonezi uitați, care și-au desfășurat cariera în perioada romantică, dar au făcut parte din generații diferite: Franciszek Mirecki a fost activ mai ales în prima parte de secol 19, iar Józef Wieniawski a trăit în perioada 1837-1912, având un stil componistic mai elaborat și modern decât primul muzician amintit. Vă propun un Scherzo din Simfonia în do minor semnată de Franciszek Mirecki, dirijor, profesor și compozitor născut la Cracovia în 1791, muzician care a activat în orașele Viena, Milano și Veneția. În ultima etapă a vieții a fost director al Școlii de interpretare dramatică din Cracovia. Simfonia sa, păstrată ca manuscris în biblioteca Universității din Poznan, a fost publicată abia în anul 1972, prezentată fiind în primă audiție absolută de Orchestra Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta lui Pawel Przytocki. Același muzician a dirijat ulterior de câteva ori această partitură pe care ne-o oferă acum în versiunea înregistrată de Orchestra Filarmonicii din Lodz. Așadar, o interpretare de referință, viguroasă și expresivă a acestei simfonii în do minor de Franciszek Mirecki.

Pe același album - Simfonia op. 49 din creația lui Józef Wieniawski - pianist, dirijor, compozitor și profesor, fratele mai mic al faimosului violonist Henryk Wieniawski. Deși viața și creația sa nu mai sunt binecunoscute în zilele noastre, se pare că Josef Wieniawski a fost un compozitor influent, fiind considerat în timpul vieții sale unul dintre cei mai valoroși muzicieni din Europa. Mărturie stă și simfonia sa în Re major publicată în 1890 la Bruxelles, oraș în care compozitorul a activat în ultima parte a vieții și în care s-a stins în 1912. Una dintre ultimele partituri ale lui Josef Wieniawski, această simfonie are similitudini cu muzica simfonică creată la Paris spre finalul secolului al 19-lea, fiind influențată de Cesar Franck și Ernest Chausson. Este o lucrare cu un pronunțat spirit poetic, capabilă să evoce imagini de o frumusețe aparte, iar interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Lodz pune în lumină aceste calități sub conducerea dirijorului Pawel Przytocki; subliniază robustețea primei părți Allegro con spirito, lirismul părții secunde Andante molto cantabile, atmosfera jovială a următoarei mișcări Scherzo, concluzionând cu partea finală Allegro energico e risoluto, care se distinge prin sonorități ample, ritmuri amețitoare și o vastă paletă dinamică.

Larisa Clempuș