Ansamblul "Infermi d'Amore" condus de violonistul Vadym Makarenko - CD Review, 1 februarie 2023

"Lost in Venice" - lucrări de Antonio Vivaldi, Francesco Veracini și Benedetto Marcello. Album lansat în 25 februarie 2022


Înregistrat în ianuarie 2022 la biserica Santo Domingo din Segovia, albumul "Lost in Venice" a fost lansat în data de 25 noiembrie 2022, la casa de discuri Eudora din Madrid. Este vorba despre imprimări ale ansamblului "Infermi d'Amore" condus de violonistul Vadym Makarenko. Albumul cuprinde creații baroce apărute în acest minunat oraș italian, Veneția, a cărui artă muzicală a înflorit pe parcursul secolului al 18-lea; o muzică ce se distinge mai degrabă prin inventivitate decât rațiune sau rigoare contrapunctică, având libertate de expresie și o deosebită bogăție melodico-armonică. Din creația compozitorilor Antonio Vivaldi, Francesco Veracini și Benedetto Marcello, violonistul Vadym Makarenko a ales pentru albumul său piese pierdute și redescoperite recent sau lucrări neterminate și abandonate timp de multe decenii.

Ansamblul "Infermi d'Amore" este o formație instrumentală ai cărei membri provin din țări diferite - Spania, Statele Unite ale Americii, Canada, Ucraina, Italia și Franța, uniți fiind de pasiunea lor pentru muzica secolelor al 17-lea și al 18-lea și de studiile pe care le-au urmat la Conservatorul de muzică veche Schola Cantorum din Basel. Ansamblul a fost fondat de Vadym Makarenko, tânăr violonist născut în Ucraina, care a studiat la Institutul de Muzică din Kiev, acolo unde a îndrăgit creația barocă, luând decizia de a o aprofunda în Europa occidentală. Din anul 2019 este stabilit la Madrid, acolo unde colaborează cu ansambluri de muzică veche și conduce formația "Infermi d'Amore", alături de care susține concerte pe vioara Lorenzo & Tomaso Carcassi, un valoros instrument construit în anul 1760 și împrumutat lui Vadym Makarenko de Fundația Jumpstart Jr. din Amsterdam.

Larisa Clempuș