Ansamblul "La festa musicale" dirijat de Lajos Rovatkay - CD Review, 30 ianuarie 2023

Gregor Joseph Werner este un compozitor baroc prea puțin cunoscut în zilele noastre. A trăit între anii 1693 - 1766 și a rămas cunoscut ca predecesor al lui Joseph Haydn în calitate de kapel-maestru la curtea Esterhazy. Muzicianul a creat un număr impresionant de oratorii, mise și simfonii, într-un ingenios limbaj contrapunctic, folosind diverse tehnici imitative, armonii progresive și microstructuri canonice în stil de fugă barocă.

Putem descoperi creațiile acestui excepțional compozitor de secol VIII, ascultând - în premieră la Radio România Muzical - cel mai recent album al ansamblului "La festa musicale", o orchestră barocă fondată în anul 2014 în nordul Germaniei, condusă, din poziția de concert-maestru, de violonista Anne Marie Harer. Formația susține frecvent concerte în cadrul unor festivaluri prestigioase de muzică veche, cum ar fi cele de la Halle, Schleswig-Holstein sau Regensburg și a înregistrat până acum discuri cu piese preclasice din creația compozitorilor Johann Sebastian Bach, Francesco Venturini, Antonio Loti și Gregor Joseph Werner.

Muzica lui Werner a stârnit un interes deosebit pentru membrii ansamblului "La festa musicale", care au înregistrat în 2021 un prim album dintr-o serie dedicată acestui compozitor. Iar în 11 noiembrie 2022 au lansat cel de-al doilea disc din această colecție, la pupitrul dirijoral aflându-se reputatul muzician în vârstă de 90 de ani Lajos Rovatkay, apreciat interpret la orgă și clavecin, dirijor și profesor la Universitatea din Hanovra. În acest oraș au avut loc, în ianuarie 2022, și înregistrările pentru albumul care cuprinde Recviemul de Gregor Joseph Werner, dar și piese instrumentale ale aceluiași compozitor - uverturi ale oratoriilor "Fiul pierdut" și "Absalon", care au structura sonatelor sacre "da chiesa" din perioada barocului târziu vienez. Ele se deschid cu o introducere lentă urmată de o fugă în tempo rapid, păstrând o atmosferă solemnă. Interpretarea ansamblului "La festa musicale" subliniază aceste caracteristici și impresionează prin expresivitate, profunzime spirituală și măiestrie contrapunctică.

Piesa centrală a albumului este Recviemul în do minor, partitură scrisă de Joseph Werner în anul 1763, a cărei încărcătură emoțională este relevată de ansamblul "La festa musicale", cu sonorități sobre și dramatice. Pentru înregistrarea acestei lucrări au participat formația corală Voktett din Hanovra, soliști - soprana Magdalene Harer, mezzo-soprana Anne Bierwirth, tenorul Tobias Hunger și basul Markus Flaig.


Larisa Clempuș