Łukasz Kwiatkowski - albumul "Chopin, Miładowski - known & unknown Romantics" - CD Review, 19 ianuarie 2023

Dacă Frédéric Chopin a fost unul dintre cei mai populari compozitori de secol XIX, creațiile sale bucurându-se de succes și în zilele noastre, compozițiile contemporanului său Florian Stanslaw Miladowski au fost uitate aproape complet. Ele ne sunt readuse în atenție de pianistul Lukasz Kwiatkowski care a înregistrat în premieră absolută piese pentru pian ale acestui compozitor care a trăit între anii 1819 și 1889, dar și creații de Frederic Chopin.

Compozitorul Florian Stansilaw Miladowski s-a născut în 4 mai 1819 la Minsk, într-o familie poloneză de muzicieni. Prolific compozitor, profesor, pianist și dirijor, Miladowski a călătorit în diferite metropole europene pentru a-și desfășura cariera. A studiat la Berlin și Viena, apoi a fost profesor la Vilnius, iar în ultima etapă a vieții s-a stabilit în Franța, stingându-se din viață în anul 1889 la Bordeaux. Catalogul său de partituri cuprinde un număr însemnat de piese pentru ansambluri camerale, lucrări sacre, operete și opusuri pentru pian caracterizate prin ritmuri libere, simplitate armonică, fantezie agogică și melodică. Din păcate, cele mai multe dintre aceste compoziții au fost uitate, însă există în prezent, mai ales în Polonia, un interes crescut pentru muzica lui Florian Miladowski. Iar albumul pianistului Łukasz Kwiatkowski este de apreciat tocmai pentru că readuce în prim-plan muzica de un lirism aparte a acestui compozitor.

Pianistul Łukasz Kwiatkowski s-a născut în anul 1981 la Lodz, în Polonia, și a studiat în orașul natal, la școala Henryk Wienawski și la Academia de Muzică Bacewicz, instituție în cadrul căreia a devenit ulterior profesor și director al Institutului de pian, orgă, muzică religioasă, clavecin și instrumente vechi. Łukasz Kwiatkowski a obținut numeroase premii și desfășoară o importantă carieră concertistică, de asemenea a lansat discuri cu piese de Johann Sebastian Bach, Ferrucio Busoni și Leopold Godowski, iar în anul 2020 a primit o bursă din partea Ministerului Culturii din Polonia pentru implementarea proiectului "Romantici cunoscuți și necunoscuți - Chopin și Miladowski". Ca parte a acestui demers, pianistul a imprimat recentul său album, lansat în 9 decembrie casa de discuri DUX Records, inclus și în proiectul Discurile anului 2023 la Radio România Muzical.

Înregistrările au fost realizate de pianistul Łukasz Kwiatkowski la finalul anului 2020 și în vara anului 2021 la Sala de concerte a Institutului Bacewicz din Lodz.


Larisa Clempuș