Violonista Anca Vasile Caraman, Georg Philipp Telemann - CD Review, 17 ianuarie 2023

La mai puțin de un an după ce a lansat un album cu dificilele sonate op. 27 de Eugène Ysaÿe, violonista Anca Vasile Caraman ne propune un nou disc care cuprinde tot piese pentru vioară solo, de această dată - cele 12 fantezii de Georg Philipp Teleman.

Înregistrările au avut loc în iulie 2021 la Biserica Madonna della Neve Iseo, iar albumul a apărut în data de 4 noiembrie a anului trecut. Anca Vasile Caraman a ales pentru acest CD Fanteziile pentru vioară solo de Telemann - piese publicate la Hamburg în anul 1735, la aproximativ 15 ani după ce Johann Sebastian Bach a creat celebrele sale Sonate și partite pentru vioară solo. Nu se știe sigur dacă Telemann a cunoscut aceste capodopere, cert este că cele două seturi de compoziții baroce dedicate viorii diferă în multe privințe.

Dacă Bach a încercat să construiască texturi polifonice cu acest instrument monodic, Telemann s-a concentrat pe expresivitatea, bogăția timbrală și farmecul melodic al viorii - calități pe care Anca Vasile Caraman le explorează cu interes, oferindu-ne o interpretare elegantă, într-un autentic stil baroc, cu sensibilitate și claritate contrapunctică.

Anca Vasile Caraman este doctorand la Universitatea Națională de Muzică București sub îndrumarea profesorului Șerban Dimitrie Soreanu. A început studiul viorii la vârsta de 4 ani, la Tulcea, orașul său natal, iar ulterior s-a mutat la București și urmat cursurile Liceului de Muzică "George Enescu" și ale Universității Naționale de Muzică. În 2006 a părăsit România pentru a se perfecționa la Academia Națională Santa Cecilia din Roma și a obținut diploma de master, profesor fiindu-i violonistul italian Domenico Nordio. Între timp a câștigat numeroase premii în concursuri internaționale, ultimul fiind în anul 2010, în cadrul competiției Rovere d'Oro.

Între anii 2012 și 2018 a fost profesoară la Brescia și la Conservatorul din Darfo, derulându-și în continuare și cariera concertistică: a evoluat până acum pe scene din Austria, Italia, Franța, Germania, Danemarca, Belgia, Marea Britanie și, desigur, România. În paralel cu toate aceste activități, Anca Vasile Caraman are și proiecte de studio consistente, discografia sa reunind în special piese din repertoriul italian - 5 CD-uri cu muzică de Antonio Bazzini pentru casa de discuri Brilliant Classics, două albume cu creații de Alberto Bonera, precum și colecțiile de concerte Anotimpurile compuse de Antonio Vivaldi și de Astor Piazzolla.

De asemenea, violonista a lansat în colaborare cu Stradivarius Records un proiect amplu care înseamnă imprimarea unor seturi de piese pentru vioară solo: sonatele și partitele de Johann Sebastian Bach, capriciile de Nicolo Paganini, Sonatele op. 27 de Eugene Ysaÿe și cele 12 Fantezii de Georg Philipp Telemann de pe albumul inclus în proiectul "Discurile anului 2023" la Radio România Muzical.


Larisa Clempuș