Un nou album César Franck, cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt și noul dirijor Alain Altinoglu - CD Review, 9 ianuarie 2023
Noi apariții discografice la început de an. Desigur lăsăm timp de desfășurare celor mai noi proiecte, discurile anului 2023 reunind într-o nouă selecție apariții ce au ca dată perioada 1 noiembrie 2022 - 1 noiembrie 2023. Ca atare astăzi vă prezint un album lansat în 9 decembrie 2022 de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt și de noul dirijor Alain Altinoglu. Cuprinde pagini simfonice și vocal simfonice de César Franck. Este interesant. Mișcarea simfonică, Societatea Națională de Muzică a aparut în Franța secolului al XIX-lea ca răspuns în fața pierderii războiului Franco-Prusac din 1870/1871, și din dorința de a elimina supremația germană la acest capitol al muzicii orchestrale, respectiv camerale, Franța, Parisul în special având în principal un apetit concentrat mai mult asupra operei și operetei. Astfel apare această mișcare care îl are ca exponent principal pe belgianul César Franck.
Revin în actualitate. Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt, celebră pentru versiunile de referință realizate de-a lungul timpului mai ales în ceea ce privește repertoriul simfonic semnat Anton Bruckner și Gustav Mahler, are din 2021 la conducere un dirijor francez, pe Alain Altinoglu, cunoscut pentru modul în care promovează la nivel european mai ales muzica franceză. Joncțiunea este ideală, astfel încît vă putem prezenta acum acest album César Franck, pe care l-aș caracteriza prin confluența dintre rigoarea germană și rafinamentul francez la nivel de interpretare. O redare dinamică a unei muzici inovatoare la data apariției - mă refer la Simfonia în re minor, cu care acest album apărut sub sigla Alpha debutează - o simfonie surprinzătoare prin construcție, cu al său principiu ciclul revoluționar, dar și prin frumusețea intrinsecă a discursului muzical. Aș sublinia profilul părții a II-a, Allegretto, atipică în construcție, cumulând ceea ce într-o simfonie tradițională ar fi partea lentă și Scherzo-ul, impresionând prin expresivitatea și modul în care liniile melodice sunt puse în valoare, mai ales cea a cornului englez acompaniat de harpă și coarde, de asemenea strălucirea și efervescența finalului, cu teme din prima parte rememorate, pe fondul unui compartiment de suflători de invidiat. Este una dintre cele mai des înregistrate simfonii de la finele sec al XIX-lea, completată în cuprinsul acestui album cu Interludiul simfonic "Rédemption" și Poemul simfonic "Vânătorul blestemat", opusuri pe care veți avea ocazia să le ascultați, dacă vă veți procura acest nou album al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Frankfurt, conduse de Alain Altinoglu.