Pianistul Rudolf Buchbinder - selecțiuni de pe albumul 'Soiree de Vienne' - Music box, 12 decembrie 2022

Un album lansat de casa Deutsche Grammophon pe 25 noiembrie 2022: Soiree de Vienne, cu pianistul Rudolf Buchbinder.

Pe 1 decembrie 2022, pianistul austriac Rudolf Buchbinder, o somitate a pianisticii contemporane, a împlinit 76 ani și a serbat cu câteva zile înainte cu lansarea acestui disc, un omagiu pe care muzicianul îl aduce orașului unde și-a trăit cea mai mare parte din viață. Soiree de Vienne vorbește despre spiritul Vienei, care acum, odată cu apropierea Anului Nou și a concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, ne este din ce în ce mai aproape - valsurile lui Johann Strauss, dar și delicatețea și inventivitatea lui Franz Schubert, cu optimismul dintr-o bagatelă de Beethoven sau virtuozitatea parafrazelor pe care le cânta cândva la Viena Franz Liszt.

Spiritul Vienei secolului al XIX-lea - în viziunea unuia dintre cei mai cunoscuți muzicieni vienezi ai momentului - Rudolf Buchbinder, pianistul premiat în 2020 la gala Opus Klassik pentru întreaga sa activitate, muzician cu o activitate concertistică ce se întinde pe mai bine de 60 ani și al cărui repertoriu cuprinde în special lucrări clasice și romantice vieneze: să ne amintim doar că Buchbinder a înregistrat integrala sonatelor pentru pian de Haydn și, de trei ori în viața sa, integrala sonatelor pentru pian de Beethoven, o adevărată performanță în sine.

Rudolf Buchbinder este tipul pianistului introvertit, care pune accentul pe detaliu, venind dintr-o veche și foarte valoroasă tradiție. Calități pe care le pune strălucit în lumină în interpretarea celor 4 impromptu-uri D 899 de Franz Schubert, în care am simțit aceeași lume eterică pe care reușea să o recreeze neuitatul nostru Radu Lupu.

Cristina Comandașu