Violonistul Renaud Capuçon și pianista Martha Argerich - Music box, 5 decembrie 2022

Un album lansat de casa Deutsche Grammophon pe 18 noiembrie: un excepțional recital vioară- pian, ce îi are în prim plan pe violonistul Renaud Capuçon, care astfel inaugurează colaborarea sa cu celebra casă de discuri germană, și pe pianista Martha Argerich, un adevărat monstru sacru al pianisticii actuale.

Recitalul cuprinde trei dintre marile sonate pentru vioară și pian: nr. 1 de Robert Schumann, nr. 9 Kreutzer de Ludwig van Beethoven și Sonata în La major de Cesar Franck. Am ascultat acest album fără a ști că a fost înregistrat în cadrul unui eveniment live - și am apreciat atât de mult finețea, detaliile, înaltul și evidentul profesionalism al celor doi interpreți. Să-ți dai seama că totul a fost realizat pe scenă într-un recital live, fără să existe cea mai mică nuanță de ezitare, fără ca măcar o notă să nu fie la locul ei - dă acestui disc aura excepționalului.

Înregistrarea discului s-a realizat în cadrul unui recital ce a avut loc ca parte a festivalului de Paște de la Aix en Provence. "O seară extraordinară" a calificat cotidianul britanic The Telegraph recitalul susținut de pe 23 aprilie 2022 de Renaud Capucon și Martha Argerich. Trecuseră doar câteva zile de la moartea pianistului american Nicholas Angelich - plecat dintre noi la 51 ani pe 18 aprilie 2022 - iar Capuçon și Argerich au hotărât să dedice acest recital prietenului lor comun. Ceea ce a adus o notă suplimentară de emoție acelei seri memorabile.

Renaud Capuçon, violonistul care la 46 ani este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni francezi ai momentului, își amintește: "Am cântat împreună cu Martha Argerich prima dată ca duo în urmă cu doi ani. Îmi amintesc când am citit împreună cu ea, prima dată, partea a doua - temă cu variațiuni - din Sonata Kreutzer de Beethoven. Nu am auzit niciodată această parte cântată astfel: incredibil de clar, repede, și cu temperament. De atunci, de fiecare dată când cântăm Sonata Kreutzer, am senzația unui foc de artificii".

Într-adevăr, un adevărat foc de artificii în interpretarea celei de a noua sonate beethoveniene, una dintre ele mai bune pe care le-am ascultat vreodată. O partitură incredibil de grea pentru ambii parteneri, însă mai ales pentru pian, care e departe de rolul de acompaniator - este fundația discursului sonatei, iar Martha Argerich este absolut magistrală atât în momentele solistice, cât și în cele în care lasă în prim plan vioara. O delectare!

Ultima lucrare de pe acest disc este emblematica Sonată în La major de Cesar Franck. "Am avut experiențe diferite în relație cu această sonată" - mărturisește Renaud Capuçon. "Însă aceasta nu ne-a împiedicat să ne înțelegem foarte ușor. Realizăm o nouă imagine, un nou tablou, de fiecare dată când cântăm sonata lui Cesar Franck. Avem o relație foarte simplă și foarte directă, există o incredibilă încredere între noi. Și pe scenă, ne simțim foarte, foarte bine. Este ceea ce veți auzi în această înregistrare".- încheie Renaud Capucon.

Întrezărim valorile Art Nouveau în superba interpretare conferită de Renaud Capucon și Martha Argerich Sonatei lui Cesar Franck - inovație, noutate, dar și finețe, delicatețe și sentimentul unei lumi suspendate deasupra obișnuitului. De neratat!

Cristina Comandașu