Flautista Dorothee Oberlinger, 1700 Ensemble - albumul "Pastorale" - CD Review, 6 decembrie 2022

Piese de Arcangelo Corelli, Alessandro Marcello, Alfonso Maria Liguori și Antonio Vivaldi.

În data de 4 noiembrie 2022 a fost lansat, la casa de discuri Deutsche Harmonia Mundi, cel mai recent album al flautistei Dorothee Oberlinger și al orchestrei de cameră pe care muziciana o conduce de 20 de ani - Ansamblul 1700 din Köln. Acest CD intitulat Pastorale cuprinde piese baroce dedicate sărbătorii Crăciunului, majoritatea fiind alese din repertoriul italian - concerte pentru flaut și orchestră, două piese vocale interpretate cu participarea solistică a sopranei Dorothee Mields, precum și concerte grossi în aranjamente realizate de Dorothee Oberlinger pentru flaut și orchestră. Arcangelo Corelli, Alessandro Marcello, Alfonso Maria Liguori și Antonio Vivaldi sunt câțiva dintre compozitorii pe care ansamblul 1700 și experimentata flautistă germană Dorothee Oberlinger i-au ales pentru albumul lor.

Ansamblul 1700 din Köln a fost fondat în anul 2002 de flautista germană Dorothee Oberlinger și se concentrează pe muzica europeană de cameră din secolele al 17-lea și al 18-lea. Cercetarea muzicologică a partiturilor abordate, măiestria artistică și interpretarea pe instrumente de epocă în deplină concordanță cu stilul creațiilor interpretate au făcut ca acest ansamblu să fie apreciat și invitat pe scene de prestigiu cum ar fi Konzerthaus din Viena, Filarmonica din Köln și în festivaluri importante din Europa. Formația a realizat în cei peste 20 de ani de existență proiecte discografice de succes, a avut colaborări cu reputatul specialist în muzica barocă Reinhard Goebel și a lansat până acum nouă CD-uri cu piese din repertoriul preclasic, cel mai recent fiind albumul de Crăciun pe care vi-l propun la Radio România Muzical în cadrul proiectului Discurile anului 2022.

Flautista Dorothee Oberlinger este una dintre cele mai respectate muziciene din Germania, specializată în repertoriul baroc. În vârstă de 53 de ani, artista este profesoară la Academia Mozarteum din Salzburg și directoare la Institutul pentru muzică veche din același oraș, de asemenea este directoarea Festivalului Baroc din orașul german Arolser. Ea a studiat flautul și creația preclasică la Köln, Amsterdam și Milano și a susținut concerte ca solistă a unor renumite ansambluri europene precum Musica Antiqua Köln sau Academia de Muzică Veche din Anglia. În anul 2002 a fondat ansamblul 1700, alături de care a înregistrat 9 albume și a primit numeroase premii cum ar fi Echo Klassik și Diapason d'Or, interpretarea sa fiind apreciată, pe bună dreptate, pentru eleganța sa, personalitatea artistică, rigoarea în redarea stilurilor abordate și capacitatea de a transmite emoție prin concertele și înregistrările sale.


Larisa Clempuș