Eliot Quartett și pianistul Dmitry Ablogin - albumul 'Le temps retrouvé' - CD Review, 24 noiembrie 2022

Noul album al Cvartetului de coarde Eliot din Germania se numește "Le temps retrouve" ("Timpul regăsit") și este dedicat muzicianului de la nașterea căruia se vor împlini două secole în 10 decembrie - Cesar Franck, un compozitor pe care membrii acestui ansamblu îl găsesc neconvențional și excepțional. "Iubim muzica lui Cesar Franck. În special limbajul său armonic incredibil de bogat și recognoscibil, modulațiile sale subtile sunt de o frumusețe pătrunzătoare", spun cei patru membri ai acestui cvartet fondat în anul 2014. Muzicienii ansamblului provin din țări diferite - Canada, Rusia și Germania - și s-au stabilit la Frankfurt, oraș în care s-au afirmat și au adus un plus de culoare vieții muzicale din această metropolă, formația devenind în anul 2019 Cvartet în rezidență la Holzhausenschlössen, unde are o proprie stagiune de concerte. În trecut, ansamblul care și-a luat numele după cel al poetului american Thomas Eliot, a studiat cu Hubert Buchberger și cu Tim Vogler la Hochschule fur Musik din Frankfurt, de asemenea a colaborat cu pianistul Alfred Brendel și cu Cvartetul Belcea. A primit câteva premii importante în concursuri muzicale din Salzburg, Melbourne și premiul I în concursul Karol Szymanowski din Katowice; de asemenea cvartetul a lansat până acum trei albume, toate la casa germană Genuin Classics, cel mai recent fiind discul dedicat muzicii lui Cesar Franck, pe care vi-l oferim în premieră la Radio România Muzical. Înregistrat în septembrie 2021 și lansat în data de 1 iulie a acestui an, albumul cuprinde Cvartetul în Re major și Cvintetul cu pian în fa minor, partituri care pune în valoare vasta paletă dinamică expusă de Cvartetul Eliot, sonoritățile sale vibrate și sentimentale, omogenitatea ansamblului, agilitatea și incisivitatea sa ritmică.

Cvartetul Eliot din Frankfurt este format din violoniștii Maryana Osipova și Alexander Sachs, violistul Dmitry Hahalin și violoncelistul Michael Preuß.

Pentru cea de-a doua piesă de pe acest album înregistrat la Radiodifuziunea din Kaiserslautern și inclus în proiectul Discurile anului 2022 la Radio România Muzical, Cvartetul Eliot a colaborat cu pianistul Dmitry Ablogin, un tânăr muzician rus stabilit în Germania, cu o bogată activitate concertistică, profesor de pian la Hochschule fur Musik din Frankfurt. Acest pianist a avut în ultimii ani o intensă colaborare cu membrii ansamblului Eliot. Iar comunicarea artistică ce îi leagă este evidentă în imprimarea cu Cvintetul în fa minor de Cesar Franck, o partitură monumentală, complexă și dificilă, sau - așa cum o descria Sviatoslav Richter - foarte serioasă, imensă, venerabilă și inspiratoare. Cesar Franck nu a precupețit nici un efort atunci când a conceput acest cvintet cu pian, în jurul anului 1879, formele sale, înlănțuirile tematice și atributele expresive ale piesei fiind cu adevărat impresionante.