Pianistul Ivan Galiæ - albumul 'Scent of a Dream' - CD Review, 21 noiembrie 2022

Pentru pianistul Ivan Galic, cel mai important aspect pe care îl urmărește în interpretarea unei lucrări muzicale este reacția publicului și intensitatea experienței emoționale trăite de ascultătorii săi. "Programul pe care l-am înregistrat pentru albumul meu de debut", spune acest tânăr pianist din Bosnia Herțegovina, "este o selecție a unor piese pe care le cânt de mult timp în fața publicului și care au surprins prin simplitatea expresiei lor, dar și prin complexitatea, caracterul și atmosfera pe care o degajă.". Pianistul Ivan Galic a ales pentru primul său disc, pe care vi-l oferim în premieră la Radio România Muzical, piese ce alternează caractere contrastante. Este vorba despre pagini de Franz Schubert, Johannes Brahms și creații moderne compuse de Ivo Macek, un proeminent muzician croat de secol XX, despre care Ivan Galic spune: "Creațiile lui Ivo Maèek, prea puțin cunoscute, dar de o calitate remarcabilă, merită să fie ascultate pe albumul meu. Stilistic, aceste creații au rădăcini adânci în tradiția muzicală a romantismului târziu. Ele dezvăluie un compozitor cu personalitate și cu o muzicalitate extraordinară, total devotat vocației sale. Este foarte important pentru mine să aduc un omagiu unuia dintre cei mai buni compozitori croați pentru pian".

Lucrările de pe albumul Scent of a Dream pun în valoare temperamentul debordant al pianistului Ivan Galic în vârstă de 28 de ani, apetitul său pentru muzica de esență romantică și sensibilitatea sa. Albumul a fost înregistrat la Festeburgkirche din Frankfurt și a apărut în 15 iulie 2022, la casa germană Genuin Clasics.

Născut în anul 1994 la Gorica, pianistul a studiat la Academia de Muzică din Zagreb, și apoi la Universitatea Franz Liszt din Weimar, printre profesorii săi numărându-se Ljubomir Gasparovic, Grigory Gruzman și Christian Wilm Müller. În anul 2009, muzicianul a câștigat concursul Chopin Golden Ring din Ljubliana, iar ulterior a obținut premii importante și competiții muzicale din Zagreb, Berlin și Hamburg. Până acum a evoluat în compania unor orchestre simfonice din Mostar, Zagreb sau Weimar și a susținut recitaluri și concerte în festivaluri din Croația, Bosnia și Herzegovina, Germania, Italia și Franța.
Larisa Clempuș