Clarinetistul Corrado Giuffredi și pianista Leonora Armellini - albumul 'All'Opera' - CD Review, 25 octombrie 2022

"All'Opera" este titlul albumului înregistrat în martie 2021 la Teatrul "Luciano Pavarotti" din Modena și lansat în acest an la casa de discuri Sony Music. Albumul cuprinde solo-uri și teme din opere scrise de compozitori italieni de secol 19, precum Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti și Gioachino Rossini, în aranjamente pentru clarinet și pian realizate de Michele Mangani. Partiturile solistice sunt interpretate de Corrado Giuffredi, un apreciat muzician italian în vârstă de 59 de ani. El este prim-clarinetist al Orchestrei Elveției Italiene și profesor la Institutul de Muzică din Modena și a colaborat de-a lungul timpului cu artiști precum Martha Argerich, Riccardo Muti și Daniel Barenboim. Corrado Giuffredi are o discografie impresionantă, cel mai recent disc al său fiind înregistrat împreună cu pianista Leonora Armellini.

Despre ideea de a înregistra solo-uri pentru clarinet din repertoriul de operă, Corrado Giuffredi spune că aceasta a apărut demult, atunci când făcea parte din Orchestra Teatrului Regio din Parma și colabora cu dirijori și artiști renumiți. "Ascultând muzica în acel fel particular, un cântec alcătuit din mii de nuanțe expresive, a devenit parte a vieții mele muzicale într-un mod natural", spune acest clarinetist care a înregistrat pentru noul său album solo-uri din opere celebre, dar și câteva pagini mai puțin cunoscute pe care le-a scos la lumină printr-o cercetare amănunțită, cu ajutorul clarinetiștilor Adriano Amore și Michele Mangani, ultimul fiind cel care a publicat partiturile în aranjamente pentru clarinet și pian. Din cuprinsul acestui album face parte și o suită de solo-uri din opere de Giovanni Pacini, un prolific compozitor italian de secol 19, ale cărui opere au fost umbrite însă de creatori faimoși precum Gioachino Rossini și Giuseppe Verdi.

Leonora Armellini, care îl acompaniază pe clarinetistul Corrado Giuffredi, este o pianistă în vârstă de 30 de ani, care a studiat la Academia Santa Cecilia din Roma și la Hochscule fur musik din Hamburg; a evoluat pe scene renumite din Europa, Asia și America de Nord și a câștigat în anul 2005 Premio Venezia, una dintre cele mai importante distincții muzicale din spațiul italian. A înregistrat până acum 11 albume cu muzică romantică și modernă și este profesoară la Conservatorul "Antonio Buzzolla" din Adria.

Larisa Clempuș