Pianistul Peter Jablonski - piese de Grażyna Bacewicz - CD Review, 24 octombrie 2022
În data de 4 februarie a acestui an a fost lansat, la casa finlandeză Ondine Records, un nou album al celebrului pianist Peter Jablonski, al treilea pentru această casă de discuri. Muzicianul suedez are o discografie impresionantă, incluzând peste 40 de CD-uri în special cu muzică romantică, modernă și contemporană. Iar albumul pe care vi-l propun în premieră la Radio România Muzical, în cadrul proiectului Discurile anului 2022, este primul dintr-o colecție pe care Peter Jablonski intenționează să i-o dedice muzicienei poloneze Grażyna Bacewicz, pianistă, violonistă și compozitoare care a trăit între anii 1909 și 1969. Mai puțin cunoscută în afara granițelor Poloniei, această artistă s-a afirmat compunând concerte pentru vioară și orchestră, muzică de cameră și simfonii, partituri concepute într-un stil original, complex și nonconformist. În ultimii ani, compozițiile sale au revenit în atenția criticilor și a publicului meloman, iar Peter Jablonski este unul dintre interpreții care contribuie la promovarea muzicii Grażynei Bacewicz, inclusiv prin acest disc înregistrat cu sprijinul Minsterului Culturii din Polonia.
Pianistul Peter Jablonski este unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai momentului, ajuns acum la vârsta de 51 de ani. Născut într-o familie mixtă, tatăl său fiind polonez iar mama suedeză, a studiat la Conservatorul din Malmö și la Colegiul Regal de Muzică din Londra. A colaborat ca solist cu ansambluri prestigioase precum Orchestra Simfonică BBC, Gewandhaus din Leipzig, Orchestrele Simfonice din Philadelphia sau Cleveland și în anul 1991 a semnat un contract cu casa de discuri Decca. A înregistrat numeroase albume sub această siglă, iar în 2020 a devenit artist al casei Ondine Records, pentru care a imprimat până acum piese de Scriabin, Chopin, Alexey Stancinsky și Grażyna Bacewicz. Despre proiectul dedicat acestei talentate compozitoare poloneze, pianistul Peter Jablonski ne-a vorbit într-un interviu anul trecut cu prilejul prezenței sale în cadrul Festivalului Enescu:
Cred că este datoria noastră, aproape morală, să îi încurajăm pe compozitori să creeze muzică, dar și să căutăm lucrări muzicale care au fost, pe nedrept, uitate de-a lungul timpului. Există multă muzică absolut minunată și compozitori care au murit demult, a căror muzică nu mai este cântată. iar oamenii nu acordă atenție acestor compozitori, indiferent că vorbim despre compozitori bărbați sau femei. Dacă nu cântăm această muzică, ea moare. În această perioadă, trebuie să spun că sunt foarte pasionat de un proiect în care m-am implicat de curând, legat de creațiile compozitoarei poloneze - Grażyna Bacewicz. A fost o violonistă extraordinară în prima parte a carierei, la începutul secolului trecut, apoi s-a orientat spre compoziție. Dar, a fost, de asemenea, o pianistă fantastică și a scris multă muzică pentru pian. În prezent, înregistrez majoritatea pieselor sale pentru pian solo și cele două concerte scrise de această compozitoare pentru pian și orchestră. Este un proiect care îmi va ocupa următorii doi ani.
Peter Jablonski are planificate evenimente de promovare a creațiilor compozitoarei Grażyna Bacewicz în stagiunea 2022-2023: va evolua ca solist al Orchestrelor Radiodifuziunilor Finlandeze și Poloneze în Concertul pentru pian și orchestră de Grażyna Bacewicz și va susține recitaluri în Suedia, Germania și Japonia. Discul său se bucură deja de ecouri pozitive în publicațiile de specialitate și a primit distincția Gramophone Editor's Choice în lune martie. "O muzică interesantă o unei importante compozitoare, interpretată de un pianist creativ, aflat la apogeul maturității sale artistice", notează revista Gramophone, în timp ce BBC Music Magazine remarcă Sonata nr. 1 pentru pian de Grażyna Bacewicz, a cărei complexitate ritmică și emoțională este subliniată de Peter Jablonski. Această sonată compusă în 1949, un an excepțional pentru muziciana poloneză care a primit atunci Premiul Chopin al Concursului de Compoziție de la Varșovia, are calități remarcabile, un limbaj armonic inedit, ritmuri complicate și nuanțe dinamice variate. Pianistul Peter Jablonski ne oferă o interpretare captivantă, cu planuri sonore dense și o atmosferă elegiacă în primele două părți Moderato și Andante sustenuto, cu un discurs viguros și incisiv în ultimele două mișcări Scherzo și Finale Molto Allegro.