Sommernachts Konzert 2022 - Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijor Andris Nelsons - CD Review, 10-11 octombrie 2022

Sommernachts Konzert este un eveniment anual în aer liber, organizat din 2008, de Filarmonica din Viena. Înainte de această serie, între anii 2004 și 2007 a avut loc o altă suită de concerte prezentate de aceeași instituție sub genericul "Concert for Europe". Parcul Palatului Schönbrunn din Viena este locul de desfășurare a acestor concerte, care au fost conduse în trecut de dirijori iluștri precum Georges Prêtre, Daniel Barenboim, Franz Welser-Möst, Gustavo Dudamel și Daniel Harding.

La ediția 2022, evenimentul a avut loc în data de 16 iunie, sub bagheta lui Andris Nelsons, unul dintre cei mai apreciați dirijori ai momentului, muzician leton care este în prezent director al Orchestrei Simfonice din Boston și al Orchestrei Gewandhaus din Leipzig.

Ulterior, înregistrarea acestui concert a apărut pe disc la casa Sony Classical, fiind lansată în 8 iulie 2022.

A fost un eveniment deosebit, urmărit atât online cât și pe canale radio și de televiziune, de milioane de melomani din peste 80 de țări. Pentru prima dată după apariția pandemiei de coronavirus, Concertul nopților de vară din Viena a avut loc fără restricții pentru public. Programul a fost unul atractiv care a cuprins, între altele, piese de Beethoven, Saint-Saëns, Rossini și Dvorak, dar și lucrări mai puțin cunoscute din repertoriul leton și ucrainean. Filarmonica vieneză a împlinit anul acesta 180 de ani de la înființare și a ales ca temă pentru concertul său de vară de la Schönbrunn "Moștenirea Muzicală a Europei". În acest context a prezentat piese scrise de compozitorii Mykola Lysenko, Myroslav Skoryk și Arturs Maskats. De asemenea, Orchestra a inclus în programul său de la Schönbrunn și o celebră partitură românească - Rapsodia nr. 1 în la major de George Enescu.

Solistul evenimentului a fost Gautier Capucon, unul dintre cei mai faimoși violonceliști ai lumii - prezent pentru prima dată în cadrul concertelor de vară de la Schönbrunn. El a debutat ca solist al Filarmonicii vieneze în anul 2015. Iar în prezent este artist în rezidență la Filarmonica din Paris și la Konzerthaus din Viena. Pentru concertul de la Schönbrunn, violoncelistul francez a ales Concertul nr. 1 op. 33 de Camille Saint-Saëns.

Vă propunem selecțiuni din acest concert, în 10 și 11 octombrie 2022, la CD Review.