Arcadia Quartet - Cvartetele de coarde de Miecyzsław Weinberg, volumul al II-lea - CD Review, 5 septembrie 2022

Arcadia Quartet - Cvartetele de coarde de Miecyzsław Weinberg, volumul al II-lea - CD Review, 5 septembrie 2022

Album în premieră, lansat în 13 mai

Creația lui Mieczyslaw Weinberg, mai puțin cunoscută în România, se află în momentul de față într-un reviriment în Europa după ce, în timpul vieții, compozitorul a trăit într-un con de umbră pe nedrept. Biografia muzicianului născut în 8 decembrie 1919, la Varșovia, într-o familie evreiască cu origini în Basarabia și Ucraina, este una dramatică: când naziștii i-au trimis familia în ghetoul din Łodz la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Weinberg s-a refugiat la Minsk, acolo unde a început studiul compoziției. Iar ulterior și-a desfășurat activitatea în orașele Tashkent și Moscova; în ultimul oraș s-a stins din viață în anul 1996.

Printre muzicienii care contribuie în prezent la promovarea muzicii lui Mieczyslaw Weinberg, se numără și membrii Cvartetului Arcadia. "Vrem să înlăturăm întunericul, acea pătură de necunoaștere ce acoperă creația lui Weinberg", spunea într-un interviu violistul Traian Boală, membru al acestui ansamblu, alături de violoniștii Ana Török, Răsvan Dumitru și violoncelistul Zsolt Török. Cvartet în rezidență al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și al Filarmonicii "Transilvania", ansamblul a lansat la începutul anului 2021 un prim disc dintr-un set dedicat celor 17 cvartete scrise de Weinberg. Colecția va fi cea de-a doua versiune integrală realizată până acum în lume, cu cvartetele amintite, și va conține în final șase CD-uri. Albumul este produs de casa britanică Chandos, aceeași casă de discuri cu care cvartetul Arcadia a colaborat în trecut pentru înregistrarea cvartetelor de Bela Bartok.

În data de 13 mai a acestui an 2022, formația a lansat cel de-al doilea volum din integrala Weinberg, care cuprinde cvartetele nr. 1, 7 și 11, un album inclus în proiectul Discurile anului 2022 la Radio România Muzical.


Larisa Clempuș