Dirijorul Andris Nelsons - albumul 'Strauss Alliance' - Music box, 27 iunie și 4 iulie 2022

Albumul Strauss Alliance - lucrări de Richard Strauss interpretate de cele două orchestre conduse de dirijorul leton Andris Nelsons: Orchestra Simfonică din Boston și Orchestra Gewandhaus din Leipzig.

Albumul, care cuprinde 7 CD-uri, a apărut pe 6 mai la casa Deutsche Grammophon și propune majoritatea lucrărilor orchestrale de Richard Strauss, în redutabile interpretări realizate pe parcursul anilor 2018-2021.

Alianța Strauss este expresia nu doar a unui proiect singular, ci a unui întreg concept dezvoltat de Andris Nelsons pentru cele două orchestre pe care le conduce: Orchestra Simfonică din Boston și Orchestra Gewandhaus din Leipzig. Din 2018, colaborarea dintre cele două orchestre înseamnă schimburi de experiență între muzicieni - cei de la Leipzig merg la Boston și invers, de asemenea, există o săptămână Boston de concerte la Leipzig și una Leipzig la Boston.

Așa că un proiect care să reunească aceste experiențe era de așteptat și e binevenit, mai ales ținând cont și de calitatea tehnică extraordinară a înregistrărilor, realizate în sistem Dolby Atmos - prima colecție cu lucrări orchestrale de Strauss înregistrate în acest sistem, care propune experiența imersiei în sunet pentru ascultător. Sigur, contează foarte mult și calitatea artistică a înregistrărilor propuse - pe lângă extraordinara Orchestră Simfonică din Boston, avem și soliști de mare calibru, cum sunt violoncelistul Yo Yo Ma și violistul Steven Ansell, soliști ai poemului simfonic Don Quijote de Richard Strauss.

"Acest proiect Richard Strauss îmi este foarte drag" - spune Andris Nelsons, cel care conduce Orchestra Simfonică din Boston din 2014 și cu care a obținut deja mai multe nominalizări și premii Grammy. "În ultimii ani, acest proiect a fost o sursă de speranță și confort. Muzica lui Richard Strauss spune atât de multe din punct de vedere emoțional. Speranța noastră este ca aceste înregistrări să aducă publicului bucurie și inspirație".

Într-adevăr, inspirație în versiunea semnată de Orchestra Simfonică din Boston dirijată de Andris Nelsons pentru celebra Simfonie a Alpilor de Richard Strauss, prezentă pe acest album.

********************************

În 4 iulie 2022, propun la Radio România Muzical înregistrări de pe acest album, realizate de Orchestra Gewandhaus din Leipzig. În 27 iunie 2021, venerabila orchestră germană a avut-o invitată pe celebra pianistă Yuja Wang, într-un program integral Richard Strauss, ce a inclus dificila și strălucitoarea Burlescă pentru pian și orchestră. Este înregistrarea pe care o veți asculta în continuare: cu o excepțională pianistă, pe care o veți regăsi mai introvertită decât o știați, însă foarte muzicală și tehnică, și o orchestră plină de energie și vigoare.

Legăturile dintre orchestrele simfonice din Leipzig și Boston sunt mult mai profunde decât ar părea la prima vedere - astăzi, prin același dirijor care le conduce. Al doilea sediu Gewandhaus, construit în 1884 și distrus în timpul celui de al doilea război mondial, a servit drept model pentru sala de concerte din Boston. Nu mai puțin de 5 dintre directorii muzicali ai Orchestrei Simfonice din Boston, a cărei istorie începe în anul 1881, fie au studiat la Conservatorul din Leipzig, fie au fost chiar membri ai orchestrei Gewandhaus.

Nici legăturile dintre Richard Strauss și cele două orchestre - din Leipzig și Boston, nu sunt puține. Richard Strauss însuși a dirijat Orchestra Gewandhaus începând cu anul 1887, iar în 1907 a fost numit primul dirijor invitat din istoria ansamblului. Arthur Nikisch, Kurt Masur și Riccardo Chailly, capelmaiștri ai Orchestrei Gewandhaus, au propus de mai multe ori în programele lor de concert integrala poemelor simfonice de Richard Strauss. A făcut-o și Andris Nelsons - în martie 2021, la Gewandhaus a răsunat poemul simfonic Aus Italien - Din Italia, o amintire a unei vacanțe în Italia a unui tânăr compozitor de 22 ani, Richard Strauss, acum trezită la viață de o orchestră germană care surprinde prin vivacitatea, culorile și spiritul mediteranean pe care-l imprimă lucrării. Trecem pe rând prin Campagna, Roma, Sorrento și Napoli, cu această înregistrare atât de potrivită cu spiritul vacanței.

Strauss Alliance - este expresia unei adevărate simbioze între două dintre cele mai bune orchestre ale lumii - cea simfonică din Boston și Gewandhaus din Leipzig, conduse în prezent de același dirijor leton de mare calibru, Andris Nelsons, unul dintre cei mai înregistrați șefi de orchestră ai timpurilor noastre. Mai mult decât atât, fiecare orchestră a avut și o istorie aparte cu Richard Strauss - de exemplu, în 1904, Richard Strauss a avut primul său turneu american și a condus chiar orchestra din Boston, despre a cărei perfecțiune a scris în corespondența adresată tatălui său.

În 1911, Richard Strauss avea să cunoască unul dintre marile sale succese: cu opera Cavalerul rozelor, din care a fost publicată în 1945 și o suită orchestrală, des interpretată astăzi în programele simfonice. Orchestra Gewandhaus din Leipzig și Andris Nelsons au prezentat această suită în mai 2021: eu am fost impresionată de versatilitatea acestei orchestre pe care o vedeam mult mai rigidă în alte repertorii - valsul, care stă la baza întregii partituri, este un pretext pentru un discurs ad libitum construit cu gust, în spiritul începutului de secol XX.

Pentru o piesă de pe acest album, Andris Nelsons a reunit cele două orchestre pe care le conduce, Gewandhaus din Leipzig și Orchestra Simfonică din Boston, în noiembrie 2019, pe scena din Boston. Lucrarea nu a fost aleasă întâmplător: este Preludiul festiv, o lucrare pentru orgă și orchestră de Richard Strauss, compusă pentru inaugurarea orgii de la Konzerthaus din Viena, în anul 1913. Un proiect grandios din toate punctele de vedere: lucrarea, interpretarea și sensul unui proiect despre colaborare, prietenie și marea muzică.

Cristina Comandașu