Violonista Mari Samuelsen - albumul "Lys" - Music box, 30 mai 2022

Albumul  Lys – adică Lumină în limba norvegiană a apărut pe 20 mai sub sigla casei Deutsche Grammophon, purtând semnătura violonistei norvegiene Mari Samuelsen.

Lumina – așa cum se reflectă ea în viețile noastre, cu semnificații încă mai adânci pentru o artistă provenind dintr-o țară nordică, este tema acestui album care invită la reflecție și, mai mult, la meditație asupra sensului existenței noastre. Sunt 14 piese scurte semnate exclusiv de compozitoare: nume deja foarte cunoscute, cum sunt Lera Auerbach sau Anna Gudnadottir, aceasta din urmă, premiată în 2020 cu Oscar pentru coloana sonoră din filmul Joker. Sau nume celebre precum Beyonce, a cărei piesă Halo apare într-un aranjament pentru vioară și ansamblu de coarde. Dar și numele primei compozitoare rezonante din istorie, Hildegard von Bingen: O vis eternitatis este cântată într-un aranjament contemporan tot pentru vioară și coarde.

De altfel, interpretarea muzicii contemporane de o anumită factură – acea muzică lipsită de aspirități, ce invită la meditație – este o marcă pentru Mari Samuelsen. Numele ei apare și pe 3 albume de autor: Nordic noir, Mari și acum, Lys, dar și pe discuri ale compozitorilor Max Richter, Ludovico Einaudi, James Horner.

Este o artistă interesantă, de mare succes, profund personală, care, iată, prezintă acum pentru un public larg lumea luminii, reflectată în creația unor femei care compun, cu remarcabil succes.

Cristina Comandașu