Chitaristul Marco del Greco - albumul 'Alma Guitarra' (vol. 1) - CD Review, 18 mai 2022

Piese de Luis Milán, Joaquin Rodrigo, Federico Moreno Torroba și Regino Sainz de la Maza.

După ce în anul 2014 a lansat albumul său de debut, un disc multi-premiat și apreciat de critici care a inclus creații contemporane japoneze, virtuozul chitarist Marco del Greco revine în acest an cu un nou proiect discografic original dedicat muzicii spaniole compuse în prima parte a secolului trecut. Lansat în data de 22 aprilie 2022, acesta este primul disc dintr-o colecție intitulată "Alma Guitara", al doilea urmând să apară spre sfârșitul anului 2022 și a fost înregistrat la Biserica Sfântul Arhanghel Mihail, un edificiu istoric construit în secolul al 11-lea în localitatea italiană Sermoneta. CD-ul cuprinde piese moderne mai puțin cunoscute din creația unor compozitori reprezentativi din istoria chitarei - Joaquin Rodrigo, Federico Moreno Torroba, Regino Sainz de la Maza și Ramon Montoya, precum și o piesă miniaturală semnată de Luis de Milan, unul dintre cei mai faimoși compozitori renascentiști spanioli, interpret la vihuela - instrument de coarde strămoș al chitarei.

Câștigător al Concursului Internațional de Chitară de la Tokyo, Marco del Greco este unul dintre chitariștii de succes ai momentului. Născut la Roma în anul 1982, artistul a studiat la Conservatorul Santa Cecilia din orașul natal, apoi la Academia de Muzică din Basel, profesor fiindu-i Stephan Schmidt. A obținut numeroase premii în concursuri internaționale, cel mai important moment al carierei venind în anul 2010, atunci când a fost distins cu premiul I la cea de 53-a ediție a Concursului de la Tokyo, una dintre cele mai prestigioase competiții dedicate chitarei din lume. De atunci, Marco del Greco a susținut concerte și master-classuri în centre culturale majore din Asia și Europa, dovedind calități muzicale excepționale - virtuozitate și o prezență scenică deosebită.

Piesele de pe albumul "Alma Guitara" sunt interpretate de Marco del Greco în deplină concordanță cu elementele caracteristice folclorului spaniol, complexitate ritmică, spirit contemplativ, un sunet intens vibrat și pasional. La autenticitatea interpretării chitaristului Marco del Greco a contribuit și faptul că albumul său a fost înregistrat pe instrumente originale construite între anii 1916 și 1942, în perioada celebrilor lutieri madrileni.
Larisa Clempuș