Violonista Anca Vasile Caraman. Eugene Ysaÿe - CD Review, 16 mai 2022

Eugene Ysaÿe - Sonatele op. 27 nr. 1, 4 și 5 pentru vioară solo.

Cele șase sonate op. 27 pentru vioară solo ale lui Eugene Ysaÿe au fost scrise în iulie 1923, fiecare piesă fiindu-i dedicată unui violonist celebru, contemporan cu compozitorul: este vorba despre Joseph Szigeti, Jacques Thibaud, George Enescu, Fritz Kreisler, Matthieu Crickboom și Manuel Quiroga. Ysaÿe a fost inspirat să compună un set de piese pentru vioară după ce l-a ascultat pe Joseph Szigeti interpretând Sonata în sol minor de Bach. Scopul compozitorului a fost să reflecte evoluția tehnicilor muzicale din timpul său. Astfel, el folosește în aceste lucrări elemente specifice creației din primele decenii ale secolului trecut, cum ar fi scările pentatonice sau sferturile de ton. Ysaÿe vorbea adesea despre complexitatea expresiei, a tehnicii și a deprinderilor mecanice pe care trebuie să le stăpânească un violinist modern, dar și de capacitatea sa de a transmite emoție. Cu siguranță, interpretarea Sonatelor op. 27 de Ysaÿe necesită aceste calități, pe care numeroși muzicieni le-au demonstrat de-a lungul timpului, printre valoroasele versiuni discografice ale acestor piese numărându-se cele ale violoniștilor Ruggiero Ricci, Gidon Kremer, Frank Peter Zimmermann și Leonidas Kavakos.

Una dintre cele mai recente versiuni cu Sonatele de Ysaÿe îi aparține violonistei române Anca Vasile Caraman, care demonstrează că are o bună tehnică violonistică, intonație curată și expresivitate. În 18 februarie 2022, Anca Vasile Caraman a lansat acest album la Stradivarius Records, casă italiană de discuri cu care violonista a colaborat în ultimii ani.

În prezent doctorand la Universitatea Națională de Muzică București sub îndrumarea profesorului Șerban Dimitrie Soreanu, Anca Vasile a început studiul viorii la vârsta de 4 ani, la Tulcea, orașul său natal. Mai târziu s-a mutat la București și urmat cursurile Liceului de Muzică "George Enescu" și a Universității Naționale de Muzică. În 2006 a părăsit România pentru a se perfecționa la Academia Națională Santa Cecilia din Roma și a obținut diploma de master, profesor fiindu-i violonistului italian Domenico Nordio. Între timp a câștigat numeroase premii în concursuri internaționale din România și din alte țări, ultimul fiind în anul 2010, în cadrul competiției Rovere d'Oro. Între anii 2012 și 2018 a fost profesoară la Brescia și la Conservatorul din Darfo, continuând și cariera concertistică: a evoluat până acum pe scene din Austria, Italia, Franța, Germania, Danemarca, Belgia, Marea Britanie și, desigur, România. În paralel cu toate aceste activități, Anca Vasile Caraman are și proiecte de studio, discografia sa reunind în special piese din repertoriul italian - 5 CD-uri cu muzică de Antonio Bazzini pentru casa de discuri Brilliant Classics, două albume cu creații de Alberto Bonera, precum și colecțiile de concerte "Anotimpurile" compuse de Antonio Vivaldi și de Astor Piazzolla. De asemenea, violonista a lansat, în colaborare cu Stradivarius Records, un proiect amplu care constă în imprimarea unor seturi de piese pentru vioară solo: sonatele și partitele de Johann Sebastian Bach, capriciile de Nicolo Paganini, cele 12 Fantezii de Georg Philipp Telemann și Sonatele op. 27 de Eugene Ysaÿe.
Larisa Clempuș