Orchestra 'Gewandhaus' din Leipzig, dirijor Andris Nelsons - Music box, 14 martie 2022

Un album lansat de casa Deutsche Grammophon pe 11 februarie: include Simfonia a V-a de Anton Bruckner, într-o versiune propusă într-un concert din 12 mai 2019 susținut de Orchestra Gewandhaus din Leipzig, sub bagheta dirijorului său șef, Andris Nelsons.

Pe același album, regăsim și Simfonia I de Anton Bruckner, alături de Preludiu și Moartea Isoldei din opera Tristan și Isolda de Richard Wagner.

Este al șaselea și ultimul album din seria dedicată integralei simfoniilor de Anton Bruckner: un proiect care a început în 2017, primul amplu propus de letonul Andris Nelsons la pupitrul orchestrei europene pe care o conduce din 2018, Orchestra Gewandhaus din Leipzig. A doua mare orchestră îndrumată de Nelsons este Orchestra Simfonică din Boston – unde este director muzical din 2014 și alături de care a obținut mai multe premii Grammy pentru integrala simfoniilor de Șostakovici.

Gewandhaus și Bruckner – nu este o legătură întâmplătoare. Premiera celei de a șaptea simfonii de Bruckner a avut loc la Leipzig, cu Orchestra Gewandhaus, în 1884, și a fost unul dintre cele mai mari succese pe care le-a trăit Bruckner în întreaga-i viață.

Seria Bruckner cu Gewandhaus și Andris Nelsons s-a bucurat de succes de critică. Despre prezentul disc din serie, critici internaționali au remarcat căldura partidei de coarde, precum și ardoarea partidei suflătorilor de alamă – al căror rol este, de altfel, atât de important în simfoniile lui Bruckner.

Avem în față o nouă realizare importantă a Orchestrei Gewandhaus, condusă de Andris Nelsons: o atent construită și emoționantă versiune a Simfoniei a V-a de Anton Bruckner. O evadare către sublim, din realitatea provocatoare pe care o trăim.

Cristina Comandașu