Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, dirijor Daniel Barenboim - CD Review, 14 martie 2022

În data de 1 ianuarie a acestui an, Radio România Muzical a transmis în direct concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, condus de Daniel Barenboim, ilustru dirijor care împlinește în acest an 8 decenii de viață.

Înregistrarea concertului a apărut pe disc în 28 ianuarie, la casa Sony Classical. Albumul cuprinde piese din creația familiei de compozitori Strauss, precum și lucrări de Carl Ziehrer și Josef Hellmesberger.

Filarmonica vieneză, care a împlinit în martie 2022 180 de ani de la înființare, a început tradiția Concertelor de Anul Nou în anul 1939, când la conducerea orchestrei Filarmonice din capitala austriacă s-a aflat Clemens Krauss. De atunci s-au aflat la pupitrul prestigiosului ansamblu, pentru concertele de 1 ianuarie, dirijori iluștri precum Herbert von Karajan, Carlos Kleiber, Lorin Maazel, Claudio Abbado, Riccardo Muti și Daniel Barenboim. Ultimul dirijor amintit a condus orchestra vieneză de Anul Nou pentru prima dată în anul 2009, apoi în 2014 și din nou în acest an, oferind programului ales o interpretare strălucitoare, plină de culoare și emoție. Evenimentul a fost difuzat în peste 90 de țări și urmărit de milioane de oameni. Ca în fiecare an, concertul a fost găzduit de superba Sală de Aur "Goldener Saal" de la Musikverein din Viena - un spațiu impresionant, inaugurat în urmă cu 152 de ani, având printre cele mai bune calități acustice dintre sălile de concert ale lumii.