Mezzosoprana Elina Garanca și Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijor Christian Thielemann - Music box, 14 februarie 2022

Un album lansat sub sigla Deutsche Grammophon pe 3 decembrie 2021 - sunt înregistrări din festivalul de la Salzburg, edițiile 2020 și 2021, ce-i au în prim plan pe mezzosoprana Elina Garanca, dirijorul Christian Thielemann și Orchestra Filarmonicii din Viena.

Sunt înregistrări care au în comun nu doar interpreții, ci și contextul organizării concertelor - atât de puține concerte live au fost organizate în 2020 și 2021 din cauza pandemiei COVID 19, iar acestea sunt două dintre ele. Și mai ales, înregistrări unde regăsim excelența interpretativă, în vocea minunată a mezzosopranei letone Elina Garanca, care strălucește nu doar în repertoriul de operă, ci și în cel concertant. O interpretare de zile mari a liedurilor de Richard Wagner pe versuri de Mathilde Wesendonck, la reușita căreia se simte contribuția lui Christian Thielemann, wagnerian prin excelență, înregistrare din 2020 a unui concert live ce a avut loc în cadrul Festivalului de la Salzburg.

Aceiași distribuție, și în 2021, la Festivalul de la Salzburg. Alt repertoriu însă: liedurile de Gustav Mahler pe versuri de Friedrich Ruckert. Lumea simfoniilor a cincea, a șasea și a șaptea se simte în muzica acestor 5 lieduri compuse în 1905 - cu speranța, frumusețea și disperarea din viața compozitorului și a societății începutului de secol XX. O lume decriptată de una dintre cele mai frumoase interpretări contemporane ale acestor lieduri, realizată live de mezzosoprana Elina Garanca și Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijor Christian Thielemann.

Cristina Comandașu