Orchestra Filarmonicii din Varșovia dirijată de Andrzej Boreyko (I-II) - CD Review, 2-3 februarie 2022

În 5 noiembrie 2021, Orchestra Filarmonicii din Varșovia a lansat un nou album. Înregistrările au fost realizate în noiembrie 2020 și la începutul anului trecut, la Sala de concerte a Filarmonicii, sub conducerea dirijorului Andrzej Boreyko, muzician cu origini ruse și poloneze. Acestea sunt imprimările de debut ale dirijorului în fruntea Orchestrei din Varșovia, el afirmând că proiectele discografice sunt foarte importante în activitatea sa. Așa cum arată în textul de prezentare a albumului, dirijorul are ca scop înregistrarea unei serii de discuri pentru a aduce în atenția ascultătorilor compozitori din Polonia neglijați pe nedrept, precum și creații binecunoscute din repertoriul universal. Andrzej Boreyko își începe, așadar, demersul cu acest dublu disc care cuprinde în prima parte înregistrări în premieră mondială, semnate de doi compozitori polonezi care și-au desfășurat activitatea pe parcursul secolului trecut - Paul Kletzki și Jan Adam Maklakiewicz - iar în partea a doua a programului sunt incluse creații de Anton Bruckner, Carlo Gesualdo da Venosa și Johannes Brahms, interpretate cu măiestrie artistică, omogenitate stilistică și o paletă vastă de culori timbrale.

Orchestra Filarmonicii din Varșovia este una dintre cele mai vechi instituții de cultură din Polonia, cu o istorie respectabilă care a început în anul 1901. Printre directorii săi muzicali s-au numărat Gregor Fitelberg, Witold Rowcki și Antoni Wit, iar din anul 2019 la conducerea Filarmonicii se află Andrzej Boreyko, dirijor care își propune să consolideze prestigiul acestei orchestre care a împlinit 120 de ani de la înființare și să mărească repertoriul său.

Dirijorul Andrzej Boreiko s-a născut în anul 1957 la Sankt Petersburg într-o familie mixtă: tatăl său este polonez, iar mama rusoaică. Astfel că Andrzej Boreyko a avut mereu legături cu cele două țări de origine. A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt Petersburg și ulterior a fost laureat al Concursurilor Internaționale de dirijat "Gregor Fitelberg" din Katovice și Kiril Kondrașin din Amsterdam. Între anii 1998 și 2003 a ocupat postul de director muzical al Filarmonicii din Jena, iar în anii următori a fost dirijor principal al Orchestrelor Simfonice din Hamburg, Berna, Dusseldorf, Vancouver și Winnipeg. Are o bună colaborare și cu Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart, la pupitrul căreia a înregistrat până acum discuri cu muzică de Arvo Part, Valentin Silvestrov și Dmitri Șostakovici. La sfârșitul anului 2018, după cinci ani petrecuți ca director muzical al Orchestrei Naționale a Belgiei, Andrzej Boreyko a devenit directorul artistic al Filarmonicii din Varșovia, post în care se află și în prezent, alcătuind stagiunile orchestrei și proiectele sale discografice.