David Grimal: integrala Sonatelor op. 27 pentru vioară solo de Eugene Ysaÿe (I-II) - CD Review, 31 ianuarie-1 februarie 2022

În data de 3 decembrie a fost lansat un nou album cu integrala sonatelor op. 27 pentru vioară solo de Eugene Ysaÿe. Protagonistul acestor înregistrări este David Grimal, unul dintre cei mai apreciați și activi violoniști ai momentului, atât în plan concertistic cât și discografic, fondator și lider al celebrului ansamblu "Les dissonances", muzician apropiat de scena românească și de creația lui George Enescu. Vă reamintesc că artistul a evoluat și în cadrul recentei ediții a Festivalului George Enescu de la București, iar în 29 octombrie 2021 a lansat un album care a inclus Capriciul român al marelui compozitor. Tot anul trecut a debutat pentru casa de discuri "La dolce Volta" cu acest album dedicat Sonatelor pentru vioară solo de Eugene Ysaÿe, colecție de o valoare inestimabilă, care nu poate lipsi din programele celor mai buni violoniști ai lumii.

Sonatele op. 27 pentru vioară solo ale lui Eugene Ysaye au fost scrise în iulie 1923, fiecare piesă fiindu-i dedicată unui violonist celebru, contemporan al compozitorului: este vorba despre Joseph Szigeti, Jacques Thibaud, George Enescu, Fritz Kreisler, Matthieu Crickboom și Manuel Quiroga. Ysaye a fost inspirat să compună un set de piese pentru vioară după ce l-a ascultat pe Joseph Szigeti interpretând Sonata în sol minor de Bach. Scopul său a fost să reflecte evoluția tehnicilor muzicale din timpul său. Astfel, el a folosit în aceste lucrări elemente specifice creației din primele decenii ale secolului trecut, cum ar fi scările pentatonice sau sferturile de ton. Ysaye vorbea adesea despre complexitatea expresiei, a tehnicii și a deprinderilor mecanice pe care trebuie să le stăpânească un violonist modern. Totuși, spunea el, un interpret matur nu trebuie să fie preocupat de cerințele tehnice, ci trebuie să fie poet, gânditor, o ființă umană și, deci, să transmită emoție. Sunt idei pe care violonistul David Grimal le îmbrățișează în înregistrările sale. Cu siguranță, nu este nevoit să își dovedească extraordinarele calități tehnice, absolut necesare în redarea sonatelor de Ysaÿe, astfel încât ne încântă cu un discurs expresiv, sunetul viorii sale are consistență, suplețe și intensitate afectivă.

Setul op. 27 este cunoscut pentru dificultatea sa tehnică ieșită din comun, îmbinând ornamentele de diferite tipuri, flajoletele, stilul piziccato și pasajele arpegiate cu profiluri melodice complicate, întinse pe un ambitus mare. Fiind o reală provocare pentru cei mai valoroși violoniști, acest set de șase sonate a fost imprimat de-a lungul timpului de interpreți precum Ruggiero Ricci, Gidon Kremer, Frank Peter Zimmermann și Leonidas Kavakos, iar versiunea lui David Grimal este cu siguranță una dintre cele mai bune apărute până în prezent. Cu o bogăție timbrală deosebită și claritate contrapunctică, violonistul subliniază straturile diverse ale muzicii lui Eugene Ysaÿe.