Cracow Guitar Quartet - albumul 'Musical Landscapes' - CD Review, 10 noiembrie 2022

Albumul "Musical Landscapes" cuprinde un spectru larg de stiluri muzicale, pornind de la o celebră piesă barocă, include și pagini clasice, romantice și moderne, ajungând până la creația contemporană. CD-ul cuprinde, între altele, lucrări miniaturale de Luigi Boccherini, Edvard Grieg, Claude Debussy și Leo Brouwer, înregistrate de un ansamblu de chitariști din Polonia - Cracow Guitar Quartet, care are numeroase proiecte discografice și susține frecvent cursuri de măiestrie și concerte camerale în festivaluri europene de prestigiu. Membrii acestui cvartet, fondat în anul 2006 la Cracovia, sunt Milosz Maczynski, Joanna Baran-Nosiadek, Lukasz Dobrowolski și Mateusz Puter.

Câștigător de premii importante în concursuri din Franța, Grecia, Italia și Polonia, ansamblul a lansat în anul 2010 discul său de debut - "De la Balet la Tango", album cu ecouri deosebite în publicațiile internaționale de specialitate. Iar discul "Musical Landscapes" este al doilea înregistrat de acest cvartet care își demonstrează astfel, din nou, calitățile artistice remarcabile - agilitatea tehnică, virtuozitatea și interpretarea sensibilă, urmărind migălos caracteristicile de stil ale fiecărei piese în parte.

Albumul a fost înregistrat în anul 2020 la Cracovia și lansat în 15 iulie 2022 la casa poloneză DUX Records. Discul cuprinde atât piese care au fost scrise special pentru ansamblu de patru chitare, cât și transcripții după alte partituri celebre, aranjamente realizate de Jeremy Sparks și Brendan Lake, muzicieni care activează în Anglia, respectiv în Statele Unite ale Americii în calitate de profesori, chitariști și compozitori. Despre alegerile repertoriale pentru acest album, Lukasz Dobrowolski - membru al Cvartetului de chitare din Cracovia spune: "Discul Musical Landscapes conține o selecție minuțios gândită și cuprinde opt compoziții - o călătorie muzicală ce se întinde de la nord la sud și de la est la vest, un periplu care integrează diversitatea și frumusețea artei: de la subtilități muzicale până la sonorități grandioase.".
Larisa Clempuș