Pianistul Luca Ciammarughi - CD Review, 9 noiembrie 2022

"Rameau privit în oglinda lui Saint-Saëns" - acesta este titlul albumului lansat în data de 24 iunie 2022, înregistrat în vara anului 2021 de pianistul Luca Ciammarughi. Acesta a ales pentru programul CD-ului muzică franceză: o piesă a compozitorului romantic Camille Saint-Saens și pagini semnate de preclasicul Jean-Philipe Rameau. Așa cum se știe, creațiile ultimului compozitor amintit care s-a afirmat în secolul al 18-lea, au fost descoperite de marele său admirator Camille Saint-Saens, care a publicat prima ediție a pieselor pentru clavecin de Rameau în anul 1895. Aceste suite baroce sunt incluse pe albumul muzicianului italian Luca Ciammarughi, care le-a înregistrat nu pe un clavecin așa cum ne-am aștepta poate de la un interpret al muzicii lui Jean-Philippe Rameau, ci pe un pian Steinway din anul 1888. Artistul își justifică alegerea prin faptul că acest instrument are calități timbrale deosebite și este capabil să evoce sonorități orchestrale; de asemenea, unii fotografi din timpul lui Camille Saint-Saens l-au surprins pe acesta cântând la un astfel de pian. Iar Luca Ciammarughi își dorește să ofere muzicii interpretate un spirit autentic și atmosfera de salon a sfârșitului de secol 19.

Acest album lansat la casa Sony Music și inclus în proiectul "Discurile anului 2022" la Radio România Muzical, este centrat în jurul ciclului de piese pentru clavecin compuse de Rameau în anul 1727, piese de o inventivitate armonică extraordinară și cu o bogată ornamentație melodică.

Luca Ciammarighi este un muzician apreciat în Italia, pianist concertist, scriitor, muzicolog și jurnalist de radio, realizator de emisiuni la postul italian Radio Clasica. El a studiat la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano și a susținut recitaluri și conferințe în cadrul unor instituții importante precum Academia Santa Cecilia din Roma, Teatrul La Fenice din Veneția sau Scala din Milano. Luca Ciammarughi cântă la pian și la clavecin, fiind pasionat de muzica barocă, și este autor a numeroase cărți bazate pe relația dintre muzică și societate. A lansat până acum cinci discuri cu creații de Franz Schubert, Alfredo Casella și cu muzică franceză, primind pentru acestea recenzii pozitive și distincții din partea publicațiilor italiene Amadeus și Musica.
Larisa Clempuș