Orchestra Simfonică din Bamberg, dirijor Jakub Hrusa - Music box, 31 octombrie 2022

Pentru astăzi vă propun un album lansat pe 14 octombrie de casa de discuri Deutsche Grammophon. Protagonistă este Orchestra Simfonică din Bamberg condusă de Jakub Hrùča, dirijor și director muzical al ansamblului. Discul cuprinde 3 lucrări - Simfonia I în Mi major de Hans Rott, Blumine de Gustav Mahler și Preludiu simfonic de Anton Bruckner. Sunt 3 lucrări rare, redescoperite în secolul XX, Rott putând fi considerat un liant între Bruckner și Mahler.

În vârstă de 41 de ani, Jakub Hrùča este deja un nume important pe scenele lumii, în prezent conduce Orchestra din Bamberg, dar este și dirijor principal invitat al Filarmonicii Cehe și a Orchestrei Academiei Naționale "Santa Cecilia". Cu 2 săptămâni în urmă, Jakub Hrùča a fost desemnat să îi succeadă lui Antonio Pappano în funcția de Director muzical al Operei Regale din Londra, numirea având efect imediat, dar muzicianul ceh va prelua întreaga responsabilitate începând din luna septembrie a anului 2025.

Revenind la Hans Rott, autorul Simfoniei I în Mi major acesta a fost unul dintre studenții preferați ai lui Anton Bruckner și bun prieten cu Gustav Mahler, colegul său cu 2 ani mai mic. Mahler l-a considerat pe Rott drept fondatorul noii simfonii, dar din păcate, Rott a trăit doar 25 de ani, așa că nu a avut timp să-și demonstreze spiritul avangardist și nici să ne lase o creație vastă. Ghinion și nefericire marchează viața tânărului austriac; în 1880, când a prezentat manuscrisul primei sale Simfonii în cadrul unei competiții pentru o bursă de care ar fi avut mare nevoie, Brahms (membru al comisiei) a decretat că Hans Rott este complet lipsit de talent și că nu are ce căuta în acest domeniu. Acest cuvânt a fost luat în considerare și de cei care ar fi acceptat, inițial, să prezinte în concert partitura Simfoniei I. Astfel, cariera lui Hans Rott, pe atunci în vârstă de 22 de ani, a fost afectată, el a suferit și o depresie puternică, iată încă un motiv pentru creația sa restrânsă. Simfonia I de Hans Rott a fost interpretată pentru prima dată în 1989, la mai mult de un secol de la moartea sa! Debutează cu sonorități wagneriene, emoționează printr-o dinamică spectaculoasă - crescendouri impresionante sau treceri bruște de la nuanțe stinse la fortissimo. O parte secundă lentă ce se încheie cu un acord lung, de mai mult de 20 de secunde, care sună impecabil. Partea a treia, festivă, strălucitoare este urmată de cea finală, mult mai amplă. O interpretare remarcabilă a Orchestrei Simfonice din Bamberg conduse de Jakub Hrùča. Un demers extraordinar, care îl pune în valoare pe Rott, dar și orchestra bavareză ce se remarcă printr-o somptuoasă timbralitate care conferă noblețe sonorității sale, dar și prin maleabilitatea datorită căreia Jakub Hrùča a obținut un rezultat grandios. Iar dacă vă gândiți că Simfonia lui Rott include pasaje cu sonorități mahleriene, vă spun doar că a fost finalizată cu 8 ani înainte ca prietenul său, Mahler, să fi încheiat lucrul la prima sa simfonie.

Jakub Hrùča a inclus pe acest album și Blumine de Gustav Mahler. Redescoperită în 1959, această partitură a făcut parte din Simfonia I, plasată între ceea ce știm acum că sunt primele 2 părți. Dar chiar Mahler a eliminat-o considerând-o încărcată de un sentimentalism juvenil. În prezent este interpretată ca lucrare de sine stătătoare, rar fiind integrată în simfonie.

Ansamblul bavarez are o istorie de peste 75 de ani, iar discografia sa include și prețioase înregistrări efectuate sub conducerea legendarului dirijor român Ionel Perlea. Din noua generație de dirijori români, Gabriel Bebeșelea și Cristian Măcelaru sunt cei care s-a aflat cel mai recent la pupitrul ansamblului.

Ultima lucrare inclusă de Jakub Hrùča, dirijor și director muzical al Orchestrei Simfonice din Bamberg, pe acest nou album al ansamblului este Preludiul simfonic de Anton Bruckner. O partitură redescoperită după cel de-al doilea Război mondial și despre care muzicologii încă mai cercetează dacă nu cumva i-ar aparține unui fost student al lui Bruckner, poate chiar lui Mahler. Debordând de energie, partitura pune în valoare toate compartimentele orchestrei care scânteiază sub conducerea lui Hrùča.

Albumul este inclus în proiectul "Discurile anului 2022" derulat postul nostru de radio și poate fi regăsit pe pagina proiectului de pe site-ul româniamuzical.ro

Florica Jalbă