Gérard Poulet și Jean-Claude Vanden Eynden - CD Review, 14 octombrie 2022

În luna mai a anului 2019 a fost înregistrat, la Academia Conti din Franța, un album cu sonatele nr. 3, 5 și 7 pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven, CD lansat în 22 aprilie, inclus și în proiectul Discurile anului 2022 la Radio România Muzical.

Interpreți: pianistul Jean-Claude Vanden Eynden și violonistul Gérard Poulet - un experimentat muzician născut în anul 1938, reprezentant de seamă al școlii violonistice pariziene. Câștigător al Concursului Paganini de la Genova în anul 1956, el a studiat cu Yehudi Menuhin, Nathan Milstein și Henryk Szeryng, pe ultimul considerându-l părintele său în muzică. Apoi a devenit la rândul său profesor la Conservatorul din Paris și la Universitatea Artelor din Tokyo, printre studenții săi numărându-se Renaud Capucon, Jean-Marc Phillips Varjabedian și violonista română Sarah Nemțanu. Catalogul discografic al lui Gerard Poulet este consistent: cele mai apreciate albumele ale sale cuprind sonata pentru vioară solo de Bela Bartok, partitele și sonatele de Johann Sebastian Bach și integrala pieselor pentru vioară și pian de Franz Schubert. Este remarcabilă vitalitatea acestui violonist care la vârsta de 84 de ani lansează, iată, un nou disc dedicat dificilelor sonate de Ludwig van Beethoven. Partener de muzică îi este pianistul Jean-Claude Vanden Eynden, muzician belgian ajuns la vârsta de 75 de ani, care a susținut concerte de-a lungul timpului pe scene importante din Europa, America de Nord și Asia; iar este în prezent este profesor de pian la Conservatorul Regal din Bruxelles. Face parte în mod constant din jurii internaționale de prestigiu, este membru al juriului Concursului Regina Elisabeta și președinte de onoare al Fundației Chopin.

Jean-Claude Vanden Eynden a mai colaborat în trecut cu violonistul Gérard Poulet - cei doi muzicieni au lansat în ultimii opt ani albume cu piese de Cesar Franck, Alberic Magnard și Robert Schumann. Iar acum revin în atenția publicului meloman și a criticii internaționale cu acest disc dedicat muzicii beethoveniene, interpretată cu eleganță și echilibru stilistic.

Larisa Clempuș