New Philharmonia Orchestra, Rafael Kubelík - CD Review, 13 octombrie 2022

În vara anului 1968, la câteva zile după ce protestatarii Primăverii la Praga au fost reprimați brutal de forțele invadatoare ale Uniunii Sovietice, emigrantul ceh Rafael Kubelik, unul dintre cei mai importanți dirijori ai acelor vremuri, care își luase deja cetățenia elvețiană, a susținut un concert în orașul său de adopție, Lucerna: un eveniment plin de semnificații pentru marele dirijor care avea 54 de ani. El a condus atunci Orchestra New Philharmonia din Londra, într-un program care a cuprins Simfonia nr. 99 de Haydn, Concertul op. 42 pentru pian și orchestră de Schonberg, solist John Ogdon și Simfonia a IV-a de Ceaikovski.

"Rafael Kubelik a dirijat această ultimă lucrare ca o declarație de victorie a spiritului, a libertății asupra tuturor forțelor răului", nota un critic muzical după acest eveniment care a închis Festivalul de la Lucerna, ediția 1968. Înregistrarea concertului a fost lansată în 9 septembrie 2022, în cadrul colecției "Historic Performances" realizate de organizatorii Festivalului amintit în colaborare cu casa germană de discuri Audite. Scopul lor este de a readuce în atenția ascultătorilor imprimări de mare preț nepublicate vreodată până acum, având în prim-plan muzicieni faimoși care au evoluat de-a lungul secolului trecut, în cadrul prestigiosului festival înființat în anul 1938.

Concertul lui Rafael Kubelik a avut loc la puțin timp după ce mișcarea reformatoare de la Praga a fost zdrobită de tancurile Uniunii Sovietice. Iar muzicianul ceh, un opozant declarat al comunismului, a cerut publicului și organizatorilor Festivalului de la Lucerna să susțină Fundația Emigranților Cehoslovaci după 21 august 1968. În acest context, concertul său la pupitrul Orhestrei New Philharmonia din Londra a fost unul încărcat de emoție, a captat publicul cu un discurs orchestral variat, mai ales în Simfonia a IV-a de Ceaikovski, o dinamică amplă - de la sonorități diafane la culminații covârșitoare. Iar înregistrarea evenimentului, extrasă din arhivele Radiodifuziunii Elvețiene, a fost migălos restaurată în condiții tehnice actuale, pentru o mai bună calitate sonoră.

Album lansat în 9 septembrie

Larisa Clempuș