Clarinetistul Nicolai Pfeffer, ORT Orchestra della Toscana, dirijor Markus Stenz - albumul 'Echi d'Opera' - CD Review, 6 octombrie 2022

Carl Maria von Weber - Uvertura "Der Freischütz"; Concertino op. 26 pentru clarinet și orchestră; Giuseppe Verdi - Uvertura "Forța destinului"; Luigi Bassi - "Fantasia da Concerto" pentru clarinet și orchestră după opera "Rigoletto".

"Întotdeauna am fost fascinat de paleta aproape infinită de timbruri a clarinetului. Datorită posibilităților sale dinamice enorme, este comparat adesea cu vocea umană, care poate exprima o varietate de nuanțe emoționale", spune clarinetistul german Nicolai Pfeffer, care în acest an a lansat un album dedicat muzicii italiene și germane de operă, în aranjamente pentru clarinet și orchestră. Sunt incluse și două uverturi pe acest CD intitulat "Echi d'Opera" (ecouri ale operei), pe care vi-l propun în cadrul proiectului Discurile anului 2022. CD-ul cuprinde creații de Carl Maria von Weber, Giuseppe Verdi, Donato Lovreglio și Luigi Bassi înregistrate de Nicolai Pfeffer împreună cu Orchestra della Toscana și cu dirijorul Markus Stenz, muzicieni alături de care clarinetistul a mai lansat un album în 2021 cu piese de Mozart la aceeași casă italiană de discuri Novantiqua Records.

Virtuozitate, tehnică sclipitoare și expresivitate - sunt calitățile clarinetistului Nicolai Pfeffer, muzician care activează și ca editor și profesor la Conservatoarele din Koln, Hanovra, Bremen și la Universitatea de Muzică din Brescia. Muzicianul în vârstă de 36 de ani a concertat în compania celor mai faimoase orchestre din Germania și în festivaluri din Statele Unite ale Americii și Europa, repertoriul său fiind unul vast, cu accent pe creația clasică și romantică. Albumul său de debut a inclus piese de Robert Schumann, Max Reger și Alban Berg, urmat de un CD cu cele două sonate op. 120 de Johannes Brahms și recentul disc dedicat creației de operă. La pupitrul Orchestrei din Toscana s-a aflat, în aceste înregistrări pentru albumul "Echi d'Opera", Markus Stenz - un dirijor cu multă experiență care a fost în trecut director artistic al Festivalului de la Montepulciano, al Orchestrei Simfonice din Melbourne și Orchestrei Gürzenich din Koln, având colaborări de succes și cu alte ansambluri celebre, atât în repertoriul simfonic cât și în cel de operă.

Larisa Clempuș