Piese pentru pian de Ruggiero Leoncavallo interpretate de Ingrid Carbone - CD Review, 3 octombrie 2022

Ruggiero Leoncavallo este unul dintre compozitorii italieni din a doua parte a veacului al 19-lea și început de secol XX care au rămas cunoscuți pentru creațiile lor lirice. Acești compozitori au avut însă multe de spus în muzica acelui timp și au avut un succes extraordinar în timpul vieții în calitate de creatori de operete, poeme simfonice și muzică de cameră. Ruggiero Leoncavallo, inițiator al verismului în muzică, a scris în anul 1892 la Milano opera "Paiațe" pe un libret propriu, operă care i-a adus celebritatea fiind inclusă și în repertoriul de astăzi al marilor teatre lirice din lume. Pe lângă aceasta, a compus câteva operete și piese pentru pian. De altfel instrumentul cu claviatură a făcut parte din viața și din preocupările lui Leoncavallo încă din copilărie, atunci când a studiat cu mama sa. Mai târziu a aprofundat pianul la Conservatorul din Napoli cu profesorul Beniamino Cesi. Atașat, deci, de sonoritățile pianului, compozitorul a creat în diferite etape ale carierei sale partituri pentru acest instrument, care sunt aproape necunoscute în zilele noastre, constituind un repertoriu interesant de explorat pentru interpreți pentru public.

Piesele pentru pian de Ruggiero Leoncavallo au fost înregistrate integral în luna mai 2022, în studiourile Classica Viva din Italia, de Ingrid Carbone, o apreciată pianistă și președintă a asociației Clara Schumann, inițiatoarea Festivalului Internațional de pian Calabria. Ingrid Carbone a studiat la Conservatorul din Cosenza, orașul său natal, apoi s-a perfecționat la academii prestigioase din Italia cu pianiștii Sergio Cafaro, Hector Pell, Ronan O'Hora și Lazar Berman. A susținut recitaluri și concerte în Europa și Asia atât ca solistă cât și în calitate de interpretă de muzică de cameră, de asemenea a făcut parte din juriile concursurilor internaționale Citta di Barletta și Mauro Paolo Monopoli Award. În anul 2018 a fondat asociația muzicală Clara Schuman, iar din anul 2020 a devenit artistă în rezidență la Casa Bechstein. Ingrid Carbone are un repertoriu amplu, axat în special pe creația romantică și a lansat până acum patru albume - toate la casa de discuri Da Vinci Classics: două CD-uri cu muzică de Franz Liszt și unul cu opusuri de Franz Schubert, cel mai recent fiind albumul care cuprinde integrala pieselor pentru pian de Ruggiero Leoncavallo, lansat în 27 iunie 2022.

Ruggiero Leoncavallo a compus aproximativ 40 de opusuri pentru pian - serenade, nocturne, menuete, partituri inspirate de folclorul italian și de cel spaniol, lucrări în stil baroc, valsuri și alte miniaturi care au în comun esența romantică, o atmosferă nostalgică și dansantă specifică saloanelor muzicale aristocratice de la sfârșitul secolului al 19-lea. Aceste partituri sunt greu de găsit și de studiat pentru că nu au fost publicate în întregime. Cu atât mai lăudabile sunt inițiativele pianiștilor care le-au înregistrat: o versiune apărută în anul 2019 îi aparține lui Marco Sollini, înainte de lansarea în acest an a albumului pianistei Ingrid Carbone, care ne oferă o interpretare convingătoare, lirică și elegantă, în ton cu spiritul muzicii lui Ruggiero Leoncavallo.

 

Larisa Clempuș