Pianistul Evgheni Kissin - selecțiuni de pe albumul 'Recitalul de la Salzburg' - Music box, 26 septembrie 2022

Un album ce-l are protagonist pe pianistul Evgheni Kissin, album apărut pe 2 septembrie la casa Deutsche Grammophon: înregistrările au fost realizate în 14 august 2021 la Sala mare a Festivalului de la Salzburg – a fost un eveniment în cadrul acestui celebru festival, acum imortalizat și pe disc.

Două fațete ale muzicii din prima parte a secolului XX, în recitalul susținut la Salzburg, anul trecut, de pianistul Evgheni Kissin în Dansul op. 5 nr. 3 de Tihon Hrenikov, cel care a condus Uniunea compozitorilor sovietici din 1948 până în 1991, urmat de o surprinzătoare versiune a celor 3 preludii pentru pian de George Gershwin. Surprinzătoare, pentru că până la acest recital, puțini și-l puteau imagina pe Evgheni Kissin interpretând piese jazzy, însă iată că seriosul Kissin poate fi și jucăuș în piese până acum neobișnuite în repertoriul său.

Recitalul susținut în cadrul Festivalului de la Salzburg, anul trecut, de Evgheni Kissin a cuprins și un alt opus de Tihon Hrenikov, precum și Sonata op. 1 de Alban Berg. A continuat cu lucrări de Frederic Chopin – repertoriu pentru care Kissin este celebru. În 1984, când avea doar 12 ani, a înregistrat cele două concerte pentru pian și orchestră de Chopin, un disc ce l-a adus în atenția lumii internaționale. Chopin i-a acompaniat apoi întregul parcurs artistic – în 1993 și 1994 apar alte două albume cu lucrări pentru pian solo de Chopin, în 1999, 2000 și 2013, noi discuri de recital cu opusuri chopiniene.

Recitalul lui Evgheni Kissin a fost așteptat cu nerăbdare: a fost susținut cu sala la capacitate maximă, prima dată după restricțiile din pandemia COVID. Iar renumele lui Kissin este suficient să umple la capacitate maximă oricare sală: copilul-minune s-a transformat într-unul dintre cei mai rafinați și importanți pianiști ai timpurilor noastre, care la 50 ani privește în urmă cu mândrie la excepționala carieră derulată deja, și cu orizontul că încă rămân atât de multe lucruri de transmis publicului în anii care vor urma.

Kissin interpretează Chopin într-un mod extrem de implicat, ceea ce nu face însă să transforme această muzică într-o peltea romantică; simți emoția în fiecare sunet, fără ca nimic să fie dulceag sau desuet; și dacă veți asculta cu atenție, veți sesiza că pianistul îngână principalele teme melodice, trăind complet și convingător întregul discurs muzical.

Ceea ce puțini știam, este că Evgheni Kissin se afirmă și în calitate de compozitor: în recitalul său de la Salzburg a inclus o lucrare proprie – Tango dodecafonic op. 1 nr. 2, primit cu entuziasm de public. Programul oficial al recitalului s-a încheiat cu etericul Clair de lune din Suita bergamască de Claude Debussy.

Succesul de public al acestui recital, a adus două bisuri: Cântecul fără cuvinte op. 38 nr. 6 de Felix Mendelssohn și tumultosul Scherzo nr. 2 de Frederic Chopin.

Evgheni Kissin – unul dintre marii pianiști ai școlii ruse, dar și un artist implicat social: el este unul dintre muzicienii ruși care au condamnat invazia Ucrainei imediat după izbucnirea războiului, în februarie anul acesta.

Cristina Comandașu