Simfoniile de Ludwig van Beethoven interpretate de Orchestra de Cameră a Europei, dirijor Yannick Nézet Séguin - CD Review, 6-16 septembrie 2022


I. Simfonia I op. 21 în Do major.

II. Simfonia a II-a op. 36 în Re major.

III. Simfonia a III-a op. 55 în Mi bemol major "Eroica".

IV. Simfonia a IV-a op. 60 în Si bemol major.

V. Simfonia a V-a op. 67 în do minor.

VI. Simfonia a VI-a op. 68 în Fa major Pastorala.

VII. Simfonia a VII-a op. 92 în La major.

VIII. Simfonia a VIII-a op. 93 în Fa major.

IX. Simfonia a IX-a op. 125 în re minor.

Simfoniile de Ludwig van Beethoven interpretate de Orchestra de Cameră a Europei, dirijor Yannick Nézet Séguin - CD Review, 6-16 septembrie 2022

„Sunt interesat de felul în care muzica lui Beethoven ne poate surprinde astăzi. Interpretarea noastră ar trebui să fie receptată de public ca și când ar auzi-o pentru prima dată. Acesta este scopul meu”, spune dirijorul Yannick Nezet Seguin, care a înregistrat în iulie 2021 integrala simfoniilor de Ludwig van Beethoven, la pupitrul Orchestrei de Cameră a Europei - un set de cinci CD-uri lansat în această vară, la casa de discuri Deutsche Grammophon.

Yannick Nezet Seguin este în prezent director muzical al Orchestrei Metropolitane din Montreal, al Orchestrei Simfonice din Philadelphia și al Operei Metropolitan din New York și a avut câteva colaborări de succes în ultimii ani cu Orchestra de Cameră a Europei, la conducerea căreia a înregistrat integral simfoniile de Robert Schumann și de Felix Mendelssohn în anii 2014 și 2017. Iar acum a lansat, iată, această excepțională colecție care era inițial proiectată pentru aprilie 2020 în contextul celebrării a 250 de ani de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven și care a apărut în cele din urmă pe 15 iulie 2022. Albumul cuprinde înregistrări din concert, de la Festspielhaus din Baden Baden.

Orchestra de Cameră a Europei, fondată în anul 1981 și stabilită la Londra, este formată din 60 de instrumentiști din țări europene. Membrii acestui ansamblu desfășoară cariere internaționale ca soliști și interpreți de muzică de cameră sau profesori la renumite instituții de învățământ muzical. Distinsă cu trei premii Gramophone de-a lungul timpului, Orchestra de Cameră a Europei nu are o sală proprie de concerte și nici un director muzical sau dirijor angajat, dar a avut în cei 40 de ani de existență colaborări de durată cu dirijori precum Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink, Claudio Abbado sau Yannick Nezet Seguin și a susținut concerte împreună cu soliști celebri, Radu Lupu, Emanuel Ax, Isabelle Faust și Maria Joao Pires fiind doar câțiva dintre aceștia. De asemenea, Orchestra de Cameră a Europei are o discografie consistentă, peste 250 de înregistrări realizate până în prezent, abordând stiluri diverse - de la creația lui Bach la cea contemporană.

Pentru ansamblul stabilit la Londra, colecția lansată în 15 iulie 2022 este a doua integrală beethoveniană după cea apărută în anul 1991, cu dirijorul Nikolaus Harnoncourt la conducere, un muzician care a avut o lungă și intensă colaborare cu orchestra amintită. Setul discografic apărut acum mai bine de 3 decenii a reprezentat punctul culminant al asocierii artistice și prieteniei din Nikolaus Harnoncourt și orchestra europeană de cameră, așa cum este scris pe site-ul acesteia. Între timp ansamblul a mai lansat peste 100 de albume, cel mai recent fiind setul care cuprinde integrala simfoniilor de Beethoven, cu Yannick Nezet Seguin la pupitrul dirijoral. În comparație cu versiunea din anul 1991, ultima are poate mai multă cursivitate a tempourilor, dar același spirit maiestuos, claritate structurală și armonică, un discurs amplu și însuflețit, caracteristici necesare în interpretarea simfoniilor beethoveniene.

Larisa Clempuș

Larisa Clempuș