Pianistul Dimitri Malignan - albumul "Bach: Peregrinations" - Music box, 20 iunie 2022

Un album lansat pe 25 martie 2022, la casa franceză Hortus, semnat de pianistul francez Dimitri Malignan, provenit dintr-o familie cu rădăcini românești: bunicul său a fost compozitorul de succes Henry Mălineanu. Albumul se intitulează Bach – Peregrinations și cuprinde lucrări mai rar înregistrate semnate de Johann Sebastian Bach.

Tânărul pianist francez de 24 ani Dimitri Malignan este câștigător în 2021 al premiului al III-lea și premiului Bach la Concursul internațional de la Montreal. În 2017 și 2020, Dimitri Malignan a susținut recitaluri și la Ateneul Român – înregistrate de Radio România Muzical - și în care publicul a putut aprecia ceea ce este evident și pe discul Bach: muzicalitate, o tehnică solidă, înțelegere profundă a partiturii și inventivitate a discursului. Invențiunile la trei voci de Bach sunt considerate de pianiști mai curând piese de școală; cu ușurință pot deveni plicticoase și percepute ca fade. Este necesară prezența unui pianist talentat și inventiv să le dea viață și culoare – întreprindere pe deplin reușită de Dmitri Malignan.

Absolvent al Școlii Normale de Muzică Alfred Cortot din Paris și al Conservatorului din Amsterdam, Dimitri Malignan duce mai departe tradiția muzicală a familiei sale implicându-se și în proiecte ieșite din comun, cum a fost înregistrarea și lansarea unui documentar, în 2020, despre creații ale unor compozitori evrei uciși în Holocaust.

Bach este o preocupare constantă pentru tânărul Dimitri Malignan – un repertoriu care se potrivește spiritului său analitic. Dacă și pianul pe care a înregistrat discul ar fi fost de o mai bună calitate, aș fi considerat discul Bach Peregrinations drept unul dintre cele mai bune înregistrate în 2022 de tineri muzicieni, la nivel internațional.

Cristina Comandașu