Violonista Anne Sophie Mutter, Orchestra Simfonică din Boston, dirijor John Williams. John Williams - Music box, 13 iunie 2022

Un album lansat pe 3 iunie de casa Deutsche Grammophon, de la care se așteaptă să devină un bestseller, cum au fost și precedentele cu aceeași distribuție: celebra violonistă Anne Sophie Mutter interpretează muzică de film semnată de John Williams și, mai mult, premiera mondială a Concertului nr. 2 pentru vioară și orchestră de John Williams. Dirijează însuși John Williams, care pe 8 februarie a împlinit 90 ani. Înregistrările de pe acest disc au fost realizate în compania Orchestrei Simfonice din Boston. Noi aranjamente pentru vioară și orchestră create de John Williams special pentru acest disc – iată o ofertă de neratat: tema din muzica filmului The Long Good Bye, Han Solo și Prințesa din muzica filmului Star wars – Imperiul contraatacă și Tema lui Marion din Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute.

Special pentru Anne Sophie Mutter, John Williams a compus Concertul său nr. 2 pentru vioară și orchestră – interpretat în premieră pe 24 iulie 2021, la festivalul de la Tanglewood, chiar de Anne Sophie Mutter și Orchestra Simfonică din Boston condusă de John Williams.

Patru părți, în care nu-l regăsim pe talentatul melodist din muzica de film, ci pe un redutabil compozitor de muzică contemporană cultă – un opus care vine din tradiția marilor concerte ale secolelor al XIX-lea și XX și stă cu mândrie alături de alte lucrări similare dedicate lui Mutter, semnate de nume precum Lutoslawski, Penderecki, Duttileux.

Colaborarea dintre Anne Sophie Mutter și John Williams – două vârfuri ale interpretării și componisticii mondiale actuale – datează din 2017, când la festivalul de la Tanglewood a fost prezentată lucrarea Markings pentru vioară și orchestră. În 2019, a urmat discul Across the stars cu muzică de film, iar în 2021, John Williams la Viena, cu Anne Sophie Mutter și Filarmonica din Viena – muzică de film dirijată de același John Williams.

Iar acum, iată, un al treilea disc – care duce colaborarea dintre cei doi la un nou nivel de profesionalism.

“Văd această lucrare ca fiind despre Anne Sophie Mutter și despre vioară însăși” – spune John Williams.

“A fost un vis de o viață să am un concert de John Williams compus pentru mine” – conclude Anne Sophie Mutter.

Cristina Comandașu