Pianista Mitsuko Uchida - Music box, 6 iunie 2022

Un album lansat pe 8 aprilie 2022 de casa britanică Decca: este semnat de pianista Mitsuko Uchida și pe el regăsim o unică lucrare – monumentalele Variațiuni Diabelli de Ludwig van Beethoven.

În istoria muzicii, există câteva opusuri fundamentale construite sub forma unei teme cu variațiuni, iar unul dintre acestea este chiar cel de pe acest disc. Așa cum sunt, de pildă, și Variațiunile Goldberg de Bach.

Doar pianiști de mare calibru și-au propus să abordeze și să înregistreze Variațiunile Diabelli sau Variațiunile Goldberg. Iat-o acum pe pianista japonezo-britanică Mitsuko Uchida, în Variațiunile Diabelli, înregistrate în octombrie 2021. Pianista, în vârstă de 73 ani, avea demult în repertoriu și cântase în recitaluri această lucrare, dar totuși, de-abia acum a înregistrat-o prima dată. A preferat să înregistreze mai întâi integrala concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven…

Așa cum era de așteptat, Mitsuko Uchida a fost aplaudată de critica internațională pentru acest nou disc. „Uchida dăruiește o nouă viață acestei lucrări, cu imensă pasiune.” „Claritatea și dexteritatea pianistei aduc umor și profunzimi interioare”. „Cineva ar putea scrie o dizertație doar despre alegerile lui Uchida în ceea ce privește lungimea notelor și cezurile frazelor”. S-a vorbit și despre claritatea și calitatea tehnică excepțională a înregistrării, datorată și acusticii sălii unde a fost înregistrat discul, Snape Maltings din Suffolk.

Ceea ce este evident – ne aflăm în fața unuia dintre cele mai bune discuri ale anului 2022 – o pianistă pentru care concentrarea expresiei și sensurile filozofice ale muzicii sunt fundamentale, în fața uneia dintre capodoperele umanității – aceste 33 variațiuni scrise de Beethoven pe tema unui simplu vals de Diabelli. O audiție fundamentală, pentru timpuri când căutăm sensurile existenței noastre personale și ale noastre, ca societate.

Cristina Comandașu