Violonistul Daniel Hope și pianistul Aleksei Botvinov - albumul "Muzică pentru Ucraina" - Music box, 30 mai 2022

Muzică pentru Ucraina - album lansat de violonistul Daniel Hope și pianistul Alexey Botvinov pe 1 aprilie.

După momentul izbucnirii războiului din Ucraina, solidaritatea lumii artistice internaționale cu poporul ucrainean a îmbrăcat cele mai diverse forme: concertele caritabile, interpretarea muzicii compozitorilor ucraineni, ajutor pentru muzicienii ucraineni au fost doar câteva dintre acestea.

În martie 2022, Daniel Hope trebuia să lucreze la Kiev alături de pianistul Alexey Botvinov și compozitorul Valentin Silvestrov la un nou album. Acest lucru nu a mai fost, evident, posibil. Daniel Hope și Alexey Botvinov, care au mai colaborat împreună și în trecut, la realizarea discului cu muzică de Alfred Schnittke, au cântat împreună în martie 2022 concerte caritabile la Dresda și Berlin și au și înregistrat 6 piese împreună, de compozitori reprezentativi ucraineni: Myroslav Skoryk, Valentin Silvestrov și mai puțin cunoscutul Jan Freidlin, născut în 1944 și format la Odesa, de unde este originar și Alexey Botvinov.

A rezultat un scurt album digital care vorbește despre pace, suferință și transcendență – un manifest împotriva războiului și ororilor sale. 

Cristina Comandașu