Pianista Natalia González Figueroa - piese de Astor Piazzolla - CD Review, 26 mai 2022

În anul în care s-a împlinit un secol de la nașterea lui Astor Piazzolla, au fost lansate diverse proiecte discografice pentru a-l celebra marele muzician argentinian. Unul dintre cele mai apreciate albume din această serie este cel al pianistei Natalia González Figueroa, profesoară la Universitatea Națională de Arte din Buenos Aires, muziciană în vârstă de 43 de ani care se concentrează pe promovorarea repertoriului argentinian. Recentul său disc a fost lansat în 12 noiembrie 2021 și cuprinde piese inedite, mai puțin cunoscute din creația lui Astor Piazzolla - două suite, o sonată și preludii - lucrări care, având poate un stil mai erudit, elaborat sau academic, nu au atins celebritatea altor partituri semnate de renumitul compozitor născut la Mar del Plata.

Pianista Natalia González Figueroa, născută în anul 1979, a studiat la Conservatorul din Buenos Aires, s-a perfecționat în Spania și la Academia Națională Santa Cecilia din Roma, apoi la Londra și din nou în orașul natal, unde este profesoară în prezent. A susținut concerte și recitaluri în săli importante din America de Sud și din Europa, abordând un repertoriu extins, de la muzica barocă la cea contemporană, cu un accent deosebit pe creația argentiniană. Natalia González Figueroa a lansat până acum opt albume, cel mai recent fiind discul dedicat muzicii lui Astor Piazzolla.

CD-ula a apărut la Virtuoso Records, o casă de discuri care promovează muzica clasică din America de Sud și pune în prim-plan artiștii continentului latin, în special pe cei argentinieni. Albumul are toate șansele să aibă succes, în special pentru că oferă ocazia muzicienilor și ascultătorilor să exploreze un repertoriu mai puțin cunoscut semnat de celebrul Astor Piazzolla - o muzică de o complexitate aparte, cu forță ritmică, structuri armonice originale, o scriitură pianistică bogată în texturi sonore, aducând desigur provocări extraordinare și celor mai talentați interpreți. Pianista Natalia González Figueroa depășește lejer aceste dificultăți și oferă muzicii lui Astor Piazzolla o interpretare expresivă, plină de aplomb și virtuozitate.