Ansamblul I musici - albumul 'Cele 4 anotimpuri' - Music box, 16 mai 2022

Un album lansat pe 11 martie sub sigla casei Decca: înregistrări semnate de ansamblul I musici din Roma, reunite sub titlul Anotimpurile”. Desigur, avem Anotimpurile lui Vivaldi – pentru că I musici este recunoscut pentru interpretările lor conferite muzicii baroce, a lui Vivaldi în special, dar și Anotimpurile lui Verdi – muzica de balet din actul al III-lea din Vecerniile siciliene”, într-o transcripție pentru coarde și pian de Luigi Pecchia.

În urmă cu 70 ani, în 1952, I Musici înregistra pentru prima dată în istorie - stereo - concertele din ciclul Anotimpurile de Antonio Vivaldi – acest eveniment este celebrat prin prezenta versiune, înregistrată în aprilie 2021 la Auditoriumul Colegiului San Lorenzo da Brindisi din Roma.

Desigur, există atât de multe versiuni ale Anotimpurilor vivaldiene, interpretări atât de diferite prin caracter, tempo-uri, instrumente pe care se cântă – și poate și aceasta este frumusețea muzicii lui Vivaldi, că oferă atât de multe posibilități de a fi interpretată. Dacă ar fi, însă, să căutăm o versiune clasică, fără niciun artificiu, cred că m-aș opri la prezenta versiune propusă de violonistul Marco Fiorini și cei 12 instrumentiști care alcătuiesc ansamblul I musici. Poate că unii nici nu mai sunt obișnuiți să asculte Anotimpurile cântate astfel și li s-ar părea plicticoase, însă alții pot aprecia acest cânt frust al partiturii lăsate de Vivaldi. Eu am făcut-o.

Pe același album – alte anotimpuri, dar nu de Astor Piazzolla, cum ne-au obișnuit majoritatea producțiilor discografice. Ci mult mai puțin cunoscutele anotimpuri din muzica de balet compusă de Giuseppe Verdi pentru actul al III-a din opera Vecerniile siciliene. O muzică ce-l reprezintă atât de bine pe Verdi, interpretată cu evidentă plăcere de italienii care formează ansamblul I musici, alături de pianistul Francesco Buccarella. Evident, o transcripție: pentru pian și ansamblu de coarde, realizată de Luigi Pecchia, el însuși pianist și profesor, în prezent, la Accademia Musicale Chigiana.

Da, 70 ani de istorie ai ansamblului I Musici, unul dintre puținele de tip cameral, la nivel mondial, care se pot lăuda cu o istorie atât de îndelungată – celebrați într-un mod potrivit: Vivaldi cu un solist – fiu al unuia dintre fondatorii ansamblului, și un nou aranjament comandat special comandat pentru acest disc al unei lucrări italiene ce merită să fie mai des cântată, această muzică de balet de Verdi.

Cristina Comandașu