Chitaristul Jason Vieaux - CD Review, 4 mai 2022

Johann Sebastian Bach - Sonatele nr. 1 BWV 1001 în sol minor și nr. 3 BWV 1005 în Do major pentru vioară, în aranjamente pentru chitară.

În data de 1 aprilie 2022 a fost lansat cel de-a 14 album al lui Jason Vieaux, un chitarist experimentat, câștigător de premii Grammy, fondator al unei prestigioase Școli de Chitară care îi poartă numele și al departamentului de chitară din cadrul Institutului Curtis de Muzică. Elogiat de publicațiile de specialitate pentru muzicalitatea și tehnica sa impecabilă, Jason Vieaux a lansat, iată, un nou album, al doilea dedicat muzicii lui Johann Sebastian Bach, după discul înregistrat în 2009 care a cuprins piese pentru lăută în aranjamente pentru chitară solo. De această dată, Jason Vieaux a ales două sonate și o partită pentru vioară din creația compozitorului preclasic amintit, transcrise pentru chitară. Despre muzica lui Bach, artistul în vârstă de 48 de ani spune: "Ea este întotdeauna prezentă, pentru ca noi să o explorăm. Este nu doar reconfortantă și inspiratoare în măreția sa, ci este remarcabilă în toate sensurile - fiecare notă, frază, structură, decizie componistică și armonică, toate par divine și expresive în același timp, un respiro într-o lume atât de turbulentă. Bach trece dincolo de timp și de stil". Cunoscând în profunzime detaliile și valențele expresive ale muzicii lui Johann Sebastian Bach, chitaristul Jason Vieaux ne oferă o interpretare meditativă, sobră, imaculată din punct de vedere stilistic și tehnic.

Chitaristul Jason Vieaux s-a născut în anul 1973 la Buffalo, acolo unde a și început studiile muzicale la vârsta de 8 ani, continuând apoi să se perfecționeze la Institutul de Muzică din Cleveland. În 1992 a câștigat premiul I la Concursul Internațional al Fundației Americane de Chitară și ca urmare a succesului său a concertat împreună cu peste 100 de orchestre simfonice, le amintesc pe cele din Philadelphia, Amsterdam, San Francisco, Cleveland și Houston. Jason Vieaux are și o discografie consistentă, albumele sale incluzând creații diverse - de la muzica lui Bach la cea contemporană. Înregistrările sale se bucură de aprecieri entuziaste, o dovadă în acest sens fiind și premiul Grammy primit în 2014 pentru albumul Play, care cuprinde piese din repertoriul latin. De atunci, chitaristul a mai imprimat încă nouă CD-uri, cel mai recent fiind excepționalul album ce reunește piese pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, în aranjamente pentru chitară. Înregistrat pe parcursul anilor 2018 și 2019 în sala de concert a Colegiului Goshen din Indiana, discul a fost lansat la casa americană Azica Records.

Larisa Clempuș