Albumul 'Grigory Sokolov la Palatul Esterhazy' - Music box, 2 mai 2022

Un album apărut pe 8 aprilie 2022, sub semnul casei Deutsche Grammophon: Grigory Sokolov - live at Esterhazy Palace.

Așa cum era de așteptat, sunt înregistrări dintr-un recital ce a avut loc pe 10 august 2018 chiar în sala Haydn a palatului unde celebrul compozitor clasic și-a petrecut o bună parte din viață, adică la curtea prințului Esterhazy de la Eisenstadt, reședința de vară a familiei Esterhazy, astăzi, pe teritoriul Austriei.

De altfel, de mulți ani, Grigory Sokolov, recunoscut drept unul dintre cei mai mari pianiști ai timpurilor noastre - chiar cel mai mare, dacă ar fi să-i cităm pe unii critici, nu mai apare decât în recitaluri, considerând că nu poate controla suficient interpretările alături de orchestră. Și începând cu anul 2014, după mulți ani în care nu a apărut niciun disc cu numele său, casa Deutsche Grammophon l-a convins să publice parte dintre înregistrările rezultate în urma recitalurilor sale live. Așa au apărut deja 3 albume cu senzaționale evoluții - cel lansat pe 8 aprilie este al patrulea.

Iar calitatea a ceea ce veți asculta în continuare, ne arată același pianist senzațional, care impresionează prin aplecarea pentru detaliu, prin șlefuirea de diamant a discursului său. Albumul cuprinde 3 sonate pentru pian de Joseph Haydn și 4 impromptus D 935 - în cadrul emisiunii de la Radio România Muzical puteți asculta Sonata nr. 32 în sol minor de Joseph Hadyn, o lucrare în două părți scrisă între anii 1771 și 1773, ce păstrează spiritul galant al secolului al XVIII-lea, exprimat în ornamentația bogată de sorginte barocă, dar care are și caracterul furtunos al muzicii create de clasici, într-un limbaj ce-i este caracteristic lui Joseph Haydn, minunat pus în lumină de interpretarea lui Grigory Sokolov.

Fără îndoială, Grigory Sokolov este un artist de geniu - rar poți descoperi această construcție impecabilă a discursului, această aplecare spre detaliu, fără nicio concesie făcută ego-ului personal. Umil în fața muzicii îl regăsim pe acest extraordinar Grigory Sokolov, pianist ajuns astăzi la vârsta de 72 ani, care urăște publicitatea și, în general, orice artificiu. Alături de el, suntem direct propulsați în inima marii muzicii - sentiment trezit de audiția celor 4 impromptus D 935 de Franz Schubert, în care veți auzi pianul devenind o voce, acea voce schubertiană ce vine din liedurile compozitorului romantic. Suprema împlinire: să poți cânta la pian ca și cum ai cânta cu propria voce, cu un discurs simplu în care stau ascunși zeci de ani de muncă și căutări în artă.

Magistral!

Cristina Comandașu