Violonistul Leonidas Kavakos, violoncelistul Yo-Yo Ma și pianistul Emanuel Ax - albumul 'Beethoven for Three' - CD Review, 2-3 mai 2022

I. Ludwig van Beethoven - Simfonia a II-a op. 36 în Re major, aranjament de Ferdinand Ries.

II. Ludwig van Beethoven - Simfonia a V-a op. 67 în do minor, aranjament de Colin Matthews.

În data de 4 martie a fost lansat, la casa Sony Classical, albumul Beethoven for Three, înregistrat de trei dintre cei mai faimoși muzicieni ai lumii - pianistul Emanuel Ax, violonistul Leonidas Kavakos și violoncelistul Yo-Yo Ma, fiecare având cariere distincte, ca soliști și în ansambluri camerale, cu realizări discografice remarcabile. Cei trei muzicieni au mai colaborat în trecut - Emanuel Ax și Yo-Yo Ma cântă împreună de peste 50 de ani și au câștigat împreună două premii Grammy, iar în 2021 au lansat un apreciat album cu Sonatele pentru violoncel și pian de Ludwig van Beethoven. În ceea ce îl privește pe Leonidas Kavakos, acesta s-a alăturat celor doi muzicieni amintiți în anul 2017 pentru înregistrarea Triourile cu pian de Johannes Brahms. Așadar, Emanuel Ax, Leonidas Kavakos și Yo-Yo Ma formează un trio cu experiență, omogenitate și rafinament, calități pe care le putem admira și ascultând recentul lor album. Acest disc șterge granițele dintre muzica orchestrală și cea camerală, prezentând două simfonii emblematice ale lui Ludwig van Beethoven - a doua și a cincea, în aranjamente pentru trio cu pian care mențin forța și caracterul strălucitor al pieselor orchestrale semnate de marele compozitor clasic. Albumul ne transpune în secolul al 19-lea, atunci când publicul saloanelor aristocratice era obișnuit cu transcripțiile simfoniilor lui Beethoven pentru diferite ansambluri instrumentale.

Acest disc a fost promovat printr-un turneu în Statele Unite ale Americii, pe scene de prestigiu din New York, Chicago, Washington și Boston, un eveniment de succes, în urma căruia publicațiile de specialitate au elogiat "echipa muzicală de vis", cum au numit cronicarii ansamblul format din Leonidas Kavakos, Yo-Yo Ma și Emanuel Ax. Desigur, interpretarea monumentalelor simfonii de Beethoven la doar trei instrumente este dificilă și provocatoare, de asemenea surprinde bogăția ideilor din procesul creator al genialului compozitor. Pianistul Emanuel Ax spune că "ideea de a putea cânta la pian începutul simfoniei a V-a este o emoție incredibilă. Cântând această partitură înveți mult despre felul cum Beethoven combina controlul scriiturii cu lirismul."

Larisa Clempuș