Violoncelista Jennifer Kloetzel și pianistul Robert Koenig. Ludwig van Beethoven - CD Review, 14-15 aprilie 2022

Apropierea violoncelistei Jennifer Kloetzel de muzica lui Beethoven a început de mult: talentata muziciană avea doar opt ani atunci când profesorul său i-a așezat pe stativ partitura celei de-a doua sonate pentru violoncel și pian semnate de clasicul german. De atunci muzica lui Beethoven a fascinat-o pe Jennifer Kloetzel și a făcut parte din viața ei zi de zi. Ea a studiat și a înregistrat piesele camerale de Beethoven în cadrul Cvartetului de Coarde Cypres, pe care l-a fondat în urmă cu 20 de ani. Iar acum, tânăra artistă, absolventă a prestigioasei școli Juilliard din New York atinge un nou apogeu în cariera sa, lansând la începutul acestui an integrala lucrărilor pentru violoncel și pian de Ludwig van Beethoven, alături de pianistul canadian Robert Koenig. Sunt incluse în această colecție de trei CD-uri, înregistrate la San Francisco în vara anului 2019 și în septembrie 2020, pe lângă cele cinci sonate pentru violoncel și pian de Beethoven, trei seturi de variațiuni pentru același duo de instrumente, bazate pe arii din "Flautul fermecat" de Mozart și pe muzică din oratoriul "Iuda Macabeul" de Handel, precum și sonata op. 18 scrisă de Beethoven pentru corn sau violoncel și pian.

"Beethoven the conquering hero" - "Eroul cuceritor" este titlul setului discografic lansat în 21 ianuarie de violoncelista Jennifer Kloetzel și pianistul Robert Koenig. Titlul acestui album provine de la celebrul cor "The conquering hero" din oratoriul Iuda Macabeul al lui Handel, o temă pe care Beethoven a prelucrat-o și căreia i-a adăugat 12 variațiuni pentru violoncel și pian. Este o temă care evocă, potrivit spuselor violoncelistei Jennifer Kloetzel, esența muzicii lui Ludwig van Beethoven - bucuria și triumful binelui.

Jennifer Kloetzel a studiat la Juilliard School, primind de la prestigioasa instituție new-yorkeză Premiul "Peter Mennin" pentru realizările sale în domeniul muzicii clasice. Jennofer Kloetzel a susținut concerte și recitaluri pe scene de renume din Statele Unite ale Americii, Europa și Asia; a fondat la San Francisco Cvartetul de coarde Cypres alături de care a înregistrat numeroase albume, majoritatea cuprinzând cvartete de Beethoven. În prezent profesoară de violoncel și șefă a catedrei de coarde la Universitatea Santa Barbara, Jennifer Kloetzel are o discografie impresionantă, cuprinzând 37 de CD-uri cu piese din stiluri diverse, de la muzica de secol 18 la creația contemporană.

Robert Koenig este coleg cu Jennifer Kloetzel la Universitatea Santa Barbara. Muzicianul predă pianul în cadrul acestei prestigioase instituții și promovează intens muzica de cameră; a susținut recitaluri pe scene importante din America de Nord și Europa, colaborând cu muzicieni celebri precum Augustin Hadelich, Sarah Chang, Hilary Hahnși Jennifer Kloetzel.

Larisa Clempuș