George Enescu - Cvartetul cu pian nr. 1 și Trio cu pian în la minor - Music box, 11 aprilie 2022

Un album apărut pe 25 februarie 2022 la casa Naxos: lucrări camerale de George Enescu, înregistrate de violonistul Ștefan Tarara, pianistul Josu de Solaun, violoncelista Eun-Sun Hong și violista Molly Carr. Pe acest disc: Trio în la minor și Cvartetul cu pian nr. 1 op. 16, lucrări compuse în anul 1916, respectiv 1909, a doua lucrare fiind mult mai cunoscută decât prima, care a intrat în circuitul de concert abia după moartea lui Enescu.

Prestigioasa revistă britanică Gramophone scria în numărul său din aprilie: "Interpretările sunt minunat realizate. Aceastei muzici evocative și puternice i s-a acordat atenția cuvenită prin interpretarea frumoasă de pe acest excelent album."

Un punct comun pentru interpreții de pe acest album: toți trei sunt laureați ai Concursului internațional George Enescu și și-au conservat și ulterior interesul pentru muzica lui George Enescu. Ștefan Tarara a câștigat premiul I la secțiunea vioară în anul 2014; Josu de Solaun, premiul I la secțiunea pian în același an. Tot în 2014, premiul I la secțiunea violoncel era câștigat de violoncelista sud-coreeană Eun-Sun Hong.

Ștefan Tarara, născut la Heidelberg într-o familie de români, a înregistrat în 2016 un CD integral cu muzică de Enescu, intitulat "Impresii din copilărie"; Josu de Solaun, pianist spaniol îndrăgostit de România, este un obișnuit al scenelor de concert românești și are un album cu integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu, apărut în 2018.

Violista Molly Carr - considerată una dintre cele mai cunoscute virtuoze contemporane ale acestui instrument, nu a mai cântat până acum muzica lui George Enescu, însă este recunoscută pentru interesul ei acordat muzicii moderne și contemporane.

Consider albumul pe care vi-l propun astăzi unul dintre acele discuri fundamentale de avut acasă: un repertoriu nu prea des întâlnit, exprimând dragostea unor muzicieni pentru creația lui George Enescu, interpretări viguroase, bine construite și conduse, cu notele de lirism necesare - și în fine, sentimentul de solidaritate între câștigătorii din același an 2014 ai Concursului internațional George Enescu - este primul proiect discografic pe care-l cunosc reunind astfel laureații de la toate secțiunile unui concurs, indubitabil, un gest de reverență față de concursul Enescu și personalitatea compozitorului nostru simbol.

Cristina Comandașu