Ansamblul 'Le Cercle de l'Harmonie' dirijat de Jérémie Rhorer - Johannes Brahms - CD Review, 31 martie - 1 aprilie 2022

În cadrul proiectului Discurile anului 2022 - un dublu disc dedicat muzicii simfonice și concertante semnate de Johannes Brahms. Înregistrat în aprilie anul trecut la Teatrul Mare din Aix-en-Provence, albumul a fost lansat în 19 noiembrie la casa de discuri NoMad Music. Interpreți sunt membrii ansamblului Le Cercle de l'Harmonie, o orchestră creată în anul 2005 de dirijorul francez Jérémie Rhorer. Formația a colaborat până acum cu artiști celebri precum Diana Damrau, Philippe Jarousky sau Bertrand Chamayou, iar în prezent este orchestră în rezidență la Grand Theatre de Provence. În această sală, ansamblul a imprimat și noul său album dedicat muzicii lui Johannes Brahms.

Ansamblul cântă pe instrumente de epocă, motiv pentru care uneori discursul său nu este la fel de amplu și sonor ca cel al orchestrelor moderne, însă, cu siguranță, are un stil autentic. Orchestra abordează repertoriul de secol 19, explorând conexiunile dintre stilul clasic și cel romantic, un repertoriu care include atât muzică de operă cât și simfonică - creații de Mozart, Cherubini, Rossini, Verdi și de compozitori romantici francezi și germani.

În discografia orchestrei Le Cercle de l'Harmonie găsim 11 albume, cel mai recent fiind dublul disc care cuprinde Simfonia I op. 68 în do minor și Concertul op. 77 pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms. Solistă este violonista Stéphanie-Marie Degand, o tânără muziciană franceză care predă la Conservatorul din Paris. În 2016, Stéphanie-Marie Degand a fondat ansamblul instrumental - "La Diane Francaise" pentru a explora toate fațetele muzicii franceze din ultimele secole. Stéphanie-Marie Degand este și dirijoare, activând ca asistentă a lui Jérémie Rhorer, alături de care a înregistrat Concertul op. 77 de Johannes Brahms.

Larisa Clempuș