Marģeris Zariņč - CD Review, 29 martie 2022

Marģeris Zariņč a fost unul dintre cei mai importanți compozitori și scriitori letoni de secol XX, autor de simfonii și partituri vocal-simfonice, concerte, piese corale și camerale, cantate, oratorii și opere. Muzica sa este caracterizată printr-o atmosferă teatrală, prin expresivitate, contraste stilistice și forme diverse de umor.

Câteva dintre cele mai valoroase compoziții concertante și vocal-instrumentale semnate de Marģeris Zariņč au fost incluse pe un album înregistrat la Riga și lansat în 3 decembrie 2021. Interpreți sunt membrii ansamblului "Kremerata Baltica", soliști fiind mezzo-soprana Ieva Parča și organistul Aigars Reinis, director muzical al Catedralei din Riga. La pupitrul dirijoral s-a aflat în aceste înregistrări Andris Veismanis, muzician în vârstă de 57 de ani, dirijor principal la Opera Națională Letonă și profesor la Academia de Muzică din Riga.

Una dintre piesele interesante de pe acest album este Carmina Antica pentru mezzo-soprană și ansamblu instrumental, scrisă în anul 1963. Compozitorul Marģeris Zariņč a găsit sursele de inspirație pentru această partitură în textele poeților antici Alcaeus, Sappho și Euripide.

Pe același disc este inclus și originalul Concert pentru orgă și orchestră de cameră compus de Marģeris Zariņč în anul 1971, o piesă care îmbină într-un mod ingenios elemente baroce cu forme contemporane de exprimare muzicală, structuri ritmice dense, o orchestrație care include două chitare electrice, percuție de jazz, clavecin, xilofon și clopote, creând o lume sonoră atractivă, luxuriantă și complexă.

Larisa Clempuș