Wolfgang Amadeus Mozart - Wind Concertos (London Symphony Orchestra, dirijor Jaime Martin) - CD Review, 22 martie 2022

În 19 decembrie 2021, Orchestra Simfonică din Londra a lansat un dublu disc care cuprinde creații concertante pentru instrumente de suflat și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart.

Este vorba despre înregistrări din concert realizate sub conducerea dirijorului spaniol Jaime Martin, muzician care a avut numeroase colaborări cu ansamblul din Londra. În prezent, el este dirijor principal al Orchestrei Naționale Irlandeze și director muzical al Orchestrei de Cameră Los Angeles, iar din acest an va prelua poziția de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Melbourne. Și-a început cariera ca flautist, iar în 2013 s-a dedicat în întregime dirijatului și a înregistrat câteva discuri, cele mai apreciate fiind albumele care cuprind serenadele de Brahms imprimate în anul 2017 și muzica lui Dinu Lipatti înregistrată împreună cu pianista Luiza Borac și Academia St. Martin in the Fields.

Acum dirijorul revine, iată cu un nou album, incluzând de această dată piese de Wolfgang Amadeus Mozart. Soliști sunt cei mai buni suflători membri ai Orchestrei Simfonice din Londra: cornistul Timothy Jones, oboiștii Olivier Stankiewicz și Juliana Koch, clarinetiștii Andrew Marriner și Chris Richards și fagotista Rachel Gough. Deloc suprinzător, acești experimentați muzicieni oferă concertelor de Wolfgang Amadeus Mozart o interpretare excelentă - luminoasă, coerentă, omogenă și expresivă.

Larisa Clempuș