Violonistul Leonidas Kavakos. Johann Sebastian Bach - CD Review, 18 martie 2022

Având un contract de exclusivitate cu Sony Classical din anul 2018, renumitul violonist Leonidas Kavakos a lansat de curând cel de-al treilea album al său pentru această casă de discuri. Un muzician complet, pasionat în egală măsură de creațiile concertante și camerale, preocupat și de activitatea dirijorală, Leonidas Kavakos este unul dintre cei mai apreciați artiști ai lumii. Iar discografia sa bogată cuprinde piese din repertoriul clasic, romantic și modern, inclusiv creații de George Enescu.

Cel mai recent album al violonistului grec a fost lansat în data de 4 februarie 2022, reunind cele șase sonate și partite pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach. Este prima dată când Kavakos înregistrează aceste piese emblematice ale repertoriului baroc. Violonistul le caracterizează în felul următor: "O muzică apropiată de perfecțiune, atât pentru ascultători cât și pentru interpreți, din multe puncte de vedere: melodic, armonic, ritmic. Vioara este un instrument predominant melodic, însă în această muzică vioara capătă valențe polifonice, devenind un model pentru compozitori de secol XX precum Eugene Ysaye sau Bela Bartok. Însă nici unul dintre ei nu a atins nivelul incredibil al lui Johann Sebastian Bach. Sonatele și partitele sale pentru vioară solo au o scriitură inventivă, sunt foarte dificile din punct de vedere tehnic pentru interpreți, dar au și o valoare artistică extraordinară."

Violonistul grec în vârstă de 54 de ani abordează aceste capodopere preclasice într-un mod personal și în egală măsură bine documentat, cu un stil contrapunctic desăvârșit, propunând structuri ritmice în stil rubato și un sunet intens și curat.

Larisa Clempuș